ЕРП Север отвори врати за ученици по електротехника в Деня на народните будители
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Ноември 2018 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕРП Север отвори врати за ученици по електротехника в Деня на народните будители

/КРОСС/ ЕРП Север отвори врати за ученици по електротехника в Деня на народните будители

Електроразпределителното дружество работи усилено за изграждането на кадри с профил електроенергетика

В Деня на народните будители, 1 ноември, Учебният център на ЕНЕРГО-ПРО във Варна посрещна 30 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Горна Оряховица. Електроразпределителната компания и учебното заведение избраха празничния ден, за да обогатят теоретичната  и практическа подготовка на учениците и да спомогнат за придобиване на практически познания в сферата на енергетиката в среда, близка до реалната.

В лекционната зала на Учебния център бъдещите електротехници научиха основните правила за безопасна работа с електрически съоръжения. Експерти на компанията демонстрираха на специален манекен начините за оказване на първа помощ на пострадал от електрически ток и дадоха възможност на част учениците да упражнят наученото.

В специализираните зали на Учебния център учениците разгледаха различни типове комутационна апаратура, електропроводи, кабелни глави и муфи, използвани в електроразпределителната мрежа на ЕРП Север. Посещението продължи с демонстрация на безопасно изкачване на стоманорешетъчен стълб, изпълнена от специалист на компанията. Дадена беше възможност на някои от учениците с помощта на обезопасителни средства и оборудване да се изкачат на стълба.

                       

Обучението завърши с посещение на уникалната за България Високоволтова лаборатория на ЕРП Север. На младежите бяха представени основните типове изпитания в лабораторията, както и материалите, върху които се извършват – кабели и изолатори, специализирани предпазни средства като диелектрични ръкавици, напрежено-указателни щанги и други.

В края на обиколката учениците от Професионалната гимназия посетиха учебен трафопост и се включиха в дискусия с въпроси към специализирания екип на ЕРП Север. След посещението те и техните преподаватели оцениха като изключително ползотворно посещението си в Учебния център на компанията. Всички участници в мероприятието получиха сертификати, удостоверяващи успешното преминаване на обучителния курс.

Още от създаването на Учебния център през 2009 г. електроразпределителното дружество има традиция да организира посещения за учащи в сфера на Енергетиката, за да обогатят теоретичната си подготовка с практически познания за работа с електрическите съоръжения. Като най-голям работодател в сектора в Североизточна България, през последните пет години компаниите от групата ЕНЕРГО-ПРО са приели над 500 възпитаници от средните и висши училища от Варна, Русе, Габрово, Горна Оряховица и Добрич.