Разкриха тайната на строежа на египетските пирамиди
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Ноември 2018 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкриха тайната на строежа на египетските пирамиди

/КРОСС/ Археолозите са открили следи от древна подемна рампа. Според международна група експерти, е възможно древните египтяни да са изградили пирамидите с нея, съобщава Луксор Таймс, цитиран от БГНЕС.

Експертите са провели изследвания в една от кариерите край Луксор. Изучавано е място, където египтяните са добивали алабастър. Оказало се, че от дъното на кариерата строителите са използвали специално устройство за повдигане на големи каменни блокове. 4 500 години е възрастта на находката.

В центъра на конструкцията, според археолозите, е имало наклонена платформа. От двете й страни е имало стъпала и отверстия. В тях биха могли да се вмъкнат дървени стълбове, около които са обвити въжета. Това прави възможно транспортирането на много тежки предмети.

На дървените „шейни“ египтяните са закрепвали многотонни блокове. В резултат на това тези товари са премествани по платформата под ъгъл от 20 градуса. Експерти твърдят, че такава запазена система се открива за първи път.

Египетските пирамиди се намират в покрайнините на Кайро в Гиза. Те се смятат за едно от най-старите оцелели каменни съоръжения на Земята.