140 години от Учредителното събрание на Княжество България е една от значимите теми в маркоиздаването през 2019 година
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Ноември 2018 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
140 години от Учредителното събрание на Княжество България е една от значимите теми в маркоиздаването през 2019 година

/КРОСС/ Тематичният план за издаване на пощенски марки, на пощенски продукти и на специални пощенски печати за 2019 година е утвърден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Филателната година ще започне с пускане в употреба на пощенско- филателно издание, посветено на 125 години от публикуването на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“. За своеобразен финал на 2019 година е предвидена пощенска марка „Български народни носии“.

Тематичният план включва няколко издания по повод навършването на 140 години от Учредителното събрание на Княжество България; обявяването на София за столица на България; учредяването на Министерството на външните работи и на Български пощи.

Предвидено е съвместно издание с Русия на тема  „Винопроизводство“, както и пощенска карта, посветена на двустранните дипломатически отношения с Япония.

За колекционерите на пощенски марки интерес ще представляват изданията за 50 години от стъпването на човек на Луната; 150 години от рождението на Махатма Ганди; 140 години от рождението на Айнщайн; 450 години от рождението на Караваджо.

Утвърденият от министър Росен Желязков тематичен план за 2019 г., е изготвен на базата на предложения на организации, институции и физически лица, които бяха селектирани от Специализирания експертен съвет по маркоиздаване.