Творби от престижната колекция „Дойче Телеком“ гостуват за пръв път в България
Секция: КУЛТУРА
02 Ноември 2018 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Творби от престижната колекция „Дойче Телеком“ гостуват за пръв път в България

/КРОСС/ Изкуството на Източна и Югоизточна Европа след падането на Желязната завеса ще бъде видяно в рамките на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Фондация „Пловдив 2019“ ще представи за първи път в България произведения от престижната немска колекция за съвременно изкуство на „Дойче телеком“. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата под мотото „Чуйте ни – Артистичен интелект“. На 1-ви ноември 2018 г. в Гьоте-институт в София, кураторите на изложбата - Рейналд Шумахер и Натали Хойос (Германия) представиха проекта и разказаха повече за сформирането на колекцията и нейната история. Откриването на изложбата ще се състои в началото на април 2019-та в различни галерии и обществени пространства в Пловдив.

В рамките на проекта ще се реализира и съпътстваща образователна програма. От 2-ри до 4-ти ноември в Пловдив кураторите провеждат и първите обучителни семинари, с които представят съдържанието и сюжетите на произведенията от изложбата. В медиаторската програма ще се включат и Петер Данерс, и Аника Шанк от образователните екипи на музея „Фолкванг“ в Есен и Мона Яс от Берлинското биенале.

„Колекция Телеком“ е сформирана през 2010 г. в Берлин с фокус върху културата на Източна и Югоизточна Европа в отговор на обществените и политически промени след падането на Берлинската стена. Заедно с творбите от колекцията, в изложбата ще бъдат включени нови произведения от български художници, както и българско съвременно изкуство от последните 30 години. Със специално разработени за гостуването творби  ще се включат Лъчезар Бояджиев, Димитър Генчев, Албена Михайлова - Манц, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев.

Повече информация за събитието ТУК