Учени разкриха тайна, свързана с египетските пирамиди
Секция: Наука
03 Ноември 2018 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разкриха тайна, свързана с египетските пирамиди

/КРОСС/ Археолози откриха в кариера в Хатнуб, където древните египтяни са добивали алабастър, 4500-годишни следи от рампа за повдигане на многотонни каменни блокове, съобщи Сайънс алърт.

Алабастър се използва за създаване на скулптури, съдове, саркофази, както и за облицовка на стени и подове в храмове. Древните египтяни го добивали в кариери в Хатнуб, северно от Луксор. Макар да е неизвестно как са били пренасяни тежките алабастрови камъни, учените смятаха, че за целта са били използвани рампи - наклонени площадки с допълнителни инженерни приспособления.
Сега учени от университета в Кайро и британски специалисти установиха, че системата за повдигане на блокове в Хатнуб включвала централна рампа, обградена от две страни със стълби. В скалата имало отверстия, в които били поставени дървени стълбове. Строителните камъни били пренасяни с дървени шейни, а стълбовете имали роля на скрипец. Древните египтяни опъвали въжетата и премествали камъни по рампата под ъгъл 20 градуса.
По мнението на археолозите, подобна система е била използвана и в други кариери.

Учените заключили, че древната рампа е съществувала до управлението на фараона Хеопс, когато била построена Великата пирамида в Гиза.