Полицията в Харманли разследва смъртта на двуседмично бебе
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Ноември 2018 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полицията в Харманли разследва смъртта на двуседмично бебе

/КРОСС/ Полицията в Харманли разследва смъртта на двуседмично бебе. То е било докарано в болница в безпомощно състояние. Стана ясно, че няколко общопрактикуващи лекари отказали да го запишат като пациент.

Детето постъпва в хасковската болница по спешност в тежко състояние. Лекарите не успяват да го спасят, а аутопсията показва недохранване и тежка инфекция. Съмненията на медиците са, че за бебето не са полагани достатъчно грижи. Според роднините обаче не е така.

Това е третото починало дете на семейството, което живее във фургон в промишлената зона на Харманли при изключително лоши хигиенни условия. На два пъти детето е било преглеждано по спешност от лекар, но медиците отказвали да го поемат като пациент.

Със случая се зае регионалната лекарска колегия, откъдето ще разследват дали отказът на лекар е довел до влошаване на здравословното състояние на детето.

„Тук не става въпрос за отказ от преглед, а за отказ от поемане на ангажимент в дългосрочен план", поясни д-р Николай Колев - председател на регионалната лекарска колегия в Хасково.

В Харманли проблемът с недостига на лични лекари е системен.