Порошенко и Вартоломей подписаха споразумение за създаване на украинска църква
Секция: СВЯТ
03 Ноември 2018 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Порошенко и Вартоломей подписаха споразумение за създаване на украинска църква

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха днес в Истанбул споразумение за създаването на независима украинска църква, предаде БТА.

„Днес е исторически ден. Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", заяви Порошенко след церемонията в резиденцията на патриарха в Истанбул, съобщи ТАСС. „Украинците се молиха Господ да им прати единна православна автокефална църква".

По думите на Порошенко „приключва процес, създадени са всички условия за подготовката на Вселенски събор, за да бъде предоставен томос в съответствие с каноните за автокефалната църква".

Вартоломей отново заяви, че правото да даване на автокефалност влиза в пълномощията му. Според него подобни действия ще „помогнат за преодоляване на разкола, който съществува в Украйна вече 30 години".

Синодът на Константинополската патриаршия реши на заседанието си на 9-11 октомври да пристъпи към процес за даване на автокефалност на църквата на Украйна. Той отмени решението от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия.

В отговор на тези действия Руската православна църква реши на 15 октомври да прекрати връзките с Вселенската патриаршия.