Над 100 нападения на хомофобска основа през 2018 г. в Берлин
Секция: СВЯТ
03 Ноември 2018 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 100 нападения на хомофобска основа през 2018 г. в Берлин

/КРОСС/ Полицията в Берлин е отчела над 100 нападения срещу хомосексуални хора за периода от началото на годината до септември. Трийсет от тях били съпроводени с насилие, а 75 включвали обиди, предаде БТА.

"Вземаме насериозно този въпрос", каза началникът на полицията в Берлин Барбара Словик на събитие на организациите Коалиция срещу хомофобията и Асоциация на лесбийките и гейовете.
Според полицията макар и данните за трите тримесечия от началото на годината да са с по-ниски стойности в сравнение със същия период на 2017 г., през който хомофобските атаки бяха 139, двата периода не можело да бъдат сравнявани, тъй като не всички престъпления били включени в статистиката.
Престъпленията на хомофобска основа не намаляват, а се увеличават, каза Словик. Това може да се дължи на повече подадени сигнали или на по-голям брой престъпления, но е ясно, че има голям брой случаи на престъпления на хомофобска основа, за които не е било съобщено, заяви тя.

Според полицейските данни повечето престъпления били извършени по улиците на берлински райони, в които присъствието на хомосексуални е особено видимо, като например централния район, Фридрихсхайн-Кройцберг, Нойкьолн и Шонеберг.

Заподозрените за атаките са както германци, така и чужденци, но броят на хората от мигрантски произход е по-голям от този на населението с немигрантски произход, заяви Словик.
Ръководителят на Асоциацията на лесбийките и гейовете Йорг Щайнерт пък изтъкна проблема за принудителните бракове на мъже и жени, по-специално в турските и арабските семейства, отбелязва ДПА. По думите му най-малко 17 мъже в Берлин били принудени да се оженят, защото били хомосексуалисти.