Солени глоби за нерегламентирано изхвърляне на гуми
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Ноември 2018 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Солени глоби за нерегламентирано изхвърляне на гуми

/КРОСС/ В София започна сезонът на мръсния въздух. През седмицата в столицата бяха отчетени първите по-сериозни превишения на фините прахови частици във въздуха, информира БНТ. Очаква се те да се повишат, когато температурите паднат и хората започнат да палят печките си. Една от превантивните мерки е събирането на стари гуми, защото при изгаряне те са сред най-големите замърсители.

Не хвърляте старите си гуми безразборно, предупреждават от Столичната община. Всяка една гума има 7 литра петрол, съдържа химикали и тежки метали като олово, хром и живак. При изгаряне освен въздуха се замърсяват растенията и почвата.

Татяна Асенова, "Контрол на компонентите и факторите на околната среда", Столичен инспекторат коментира: Могат да ги оставят или до контейнерите за битови отпадъци или на определени 24 стационарни пункта в 13 района.

Един от пунктовете за изхвърляне на стари гуми се намира в "Горубляне", на ул. "Цветна градина", останалите адреси можете да намерите на сайта на Столичния инспекторат.

От там са категорични, че контролът този път ще е безкомпромисен. Хвърлянето на посочените места е превенция за по-чист въздух.

Всички сервизи за гуми в София са длъжни да имат специално място, където клиентите да оставят гумите, които не им трябват, след това те се извозват до фирма, която е отговорна за рециклирането им.

Друг отпадък, който при изгаряне замърсява въздуха, са старите дрехи. Затова от началото на годината в София има специални контейнери за текстил. Беше предoставена и услуга за събиране от адреси, като за 25 дни се събраха над 14 т. Кампанията „Време е за детокс на гардероба" също събра тонове стари дрехи.

Татяна Асенова , "Контрол на компонентите и факторите на околната среда", Столичен инспекторат: Като от тези отпадъци ще бъдат направени нови модели дрехи, които в последната седмица на ноември, от 19-и до 25-и, която е седмица за намаляване на отпадъците, ще бъдат представени на модно ревю "София Грийн фешън" новите модели, изработени от нашите стари дрехи.

До края на годината предстои и подписването на договор за изграждане на цялостна система за текстилни отпадъци. Новите контейнери ще са направени така, че от тях да не може да се вадят дрехи и обувки.