Образователно-патриотичната инициатива на МРРБ продължава и догодина
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Ноември 2018 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Образователно-патриотичната инициатива на МРРБ продължава и догодина

/КРОСС/ Отборът на област Шумен спечели първото издание на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост". Победители в оспорваното състезание станаха осмокласниците Мия Димитрова и Михаил Костов от Профилираната природо-математическа "Нанчо Попович" в Шумен.

Големият финал на надпреварата събра стотици в зала 1 на НДК, където известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека изпитваха финалистите от Шумен, Перник, Кърджали и Монтана, които победиха в регионалните състезания по области, проведени през настоящата учебна година. В изключително оспорвано и емоционално съревнование представителите на Североизточна България успяха да съберат максимален брой точки в трите кръга на състезанието. За доброто настроение и атмосфера допринесоха момичетата от любимата на децата и младежите група "4 Magic", а уникален 3D мапинг представи богатото културно-историческо наследство на страната ни.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова бе председател на журито, което оценяваше учениците, а членове бяха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на образованието и науката Деница Николова и Таня Михайлова, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов и зам.-областният управител на София град Живка Първанова.

Четвърти се класира отборът на област Кърджали, трети - отборът на област Перник, а на второ място е отборът на област Монтана. „Всички участници бяха много добри. Едни знаеха повече по история, други по география, но всички познават добре родния си град", коментира министър Аврамова която награди победителите с почетна грамота и предметни награди. Министърът информира, че образователната инициатива е дала още един аргумент учениците да обичат и познават родния си край. „Целта ни е младото поколение да обича България, да се гордее с родните си места и да остане да живее там, където учи и работи, да са до своите близки и роднини, каза още регионалните министър. Тя допълни, че в рамките на кампанията учениците са успели да научат още много за регионите ни и да видят как с европейските средства от ОПРР и държавния бюджет България и градовете стават по-красиви, комфортни и удобни. Министър Петя Аврамова съобщи, че инициативата ще продължи и догодина с нови изненади и изпитания за подрастващите.

„Познанията, които видяхме, доказаха, че нашите деца са с изключителни възможности и потенциал за развитие. Ние трябва да го стимулираме с подобни инициативи през призмата на модернизацията, която правим като правителство. Децата научиха повече за културното ни наследство, това което сме социализирали и разкрили, защото сме на трето място в Европа по брой на културно-исторически паметници, но децата не ги познават всички. Така го показваме и популяризираме, коментира и заместник-министър Деница Николова.

Партньор на инициативата, която се финансира по мярката за техническа помощ на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г., е Министерството на образованието и науката. В "битката" по знания се надпреварваха общо 56 ученика от всички 28 области. Близо 2000 ученици, учители и родители подкрепяха своите представители в четирите полуфинала и финала в София.