Румен Петков се срещна с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен
Секция: ПОЛИТИКА
04 Ноември 2018 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков се срещна с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен

/КРОСС/Председателят на ПП АБВ Румен Петков е на визита в Либия, където бе на официална среща с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен. Петков постави пред министъра въпроса за актуализиране на междудържавните документи и изграждане на качествено нова спогодба за социална сигурност между Република България и държавата Либия, която да гарантира защитата, правата и труда на няколко десетки хиляди български граждани, работили в сферата на здравеопазването, строителството и обучението в Либия.
В рамките на срещата с министър Ал-Мехди Ал-Амен Румен Петков цитира готовността на българските висши учебни заведения да обучават либийски студенти. Председателят на ПП АБВ подчерта, че между двете държави съществуват дългогодишни традиции в тази посока. Той припомни, че повече от четири хиляди либийски граждани са завършили висшето си образование в нашата страна и посочи потенциала на българските учебни заведения в този смисъл.
Либийският министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен потърси съдействие от Румен Петков за обучение, подготовка и преподготовка на администрацията. От своя страна Петков пое ангажимент да съдейства за среща между Ал-Амен и представители на българските висши учебни заведения, както и да бъдат представени пред кандидат-студентите и докторантите в Либия програмите за обучение в сферата на здравеопазването, строителството, администрацията, селското стопанство и хранителната промишленост.
Ал-Мехди Ал-Амен изрази пълно разбиране на настояването от страна на председателя на ПП АБВ за защита на трудовите права, гарантиране на социалната защита и осигуряване на обезщетенията за положен труд на хората, които са работили в Либия. Министърът изрази увереност, че ще се намери решение в тази посока, което да гарантира авторитета на държавата Либия и да се създадат предпоставки за връщане на българските специалисти там. Той изрази изключителен респект и почит към българските работници в здравната система, към строителите от „Техноекспортстрой", към специалистите, които се занимават с проучване и добив на нефт и газ. Министър Ал-Амен изрази увереност, че с една такава стъпка българските специалисти ще бъдат уверени в сигурността, която ще получат в Либия.
Румен Петков изрази респект от стъпката на либийската държава отпреди няколко месеца да гарантира 10 000 долара кредит на всеки либийски гражданин, навършил 18-годишна възраст.