Разпит на свидетели по делото КТБ най-рано следващото лято
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Ноември 2018 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разпит на свидетели по делото КТБ най-рано следващото лято

/КРОСС/ Поредно заседание по делото КТБ с четене на обвинителния акт. Едва през лятото на 2019-та процесът може да тръгне с разпит на свидетели, прогнозират защитниците на Цветан Василев. Все още се чакат и решения по същество относно екстрадицията на Василев, който напусна България през 2014 г. преди да бъде издадена заповед за ареста му, съобщава БНТ.

Делото стартира по същество 4 години след фалита на КТБ. От прокуратурата трябва да изчетат близо 5000 страници от обвинителния акт в съдебната зала.

Четенето започна в началото на май, а първите страници бяха изслушани на крак с мотива, че това е най-тържествената част от процеса, което провокира напрежение в залата от страна на защитата. Близо половин година по-късно все още не е прочетена и половина от диспозитива на обвинителния акт, а заради недостиг на зали в спецсъда процесът се премести в най-тържествената зала на СРС.

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: Дълъг, сложен мащабен като замисъл. Какъв ще е резултатът, ще видим след години. Дотук са прочетени 1 200-1 300 страници остават близо 4 000. - С това темпо какви са вашите прогнози? - Евентуално другото лято ще се даде ход по същество с разпит на свидетелите.

Банкерът ще бъде съден задочно - като ръководител на организирана престъпна група, източила над два и половина милиарда лева от КТБ. Заедно с него пред съда ще отговарят висши банкери, одитори и служители във фалиралата банка. Не ясно обаче дали и кога Василев ще бъде предаден на българската прокуратура, тъй като процедурите в сръбския съд продължават без решение по същество. Не ясно и на какъв етап е жалбата на банкера по закона "Магнитски".

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: - Има ли шанс скоро да дойде в България? - Не, едва ли. Чакаме резултати и произнасяне. На този етап няма какво да ви кажа.

В процеса трябва да бъдат разпитан близо 400 свидетели.