Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати българи за техния принос
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Ноември 2018 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати българи за техния принос

/КРОСС/ Само броени дни след празника на българските будители за мен е  удоволствие да връча държавни отличия на трима различни по професия, но близки по сила на характера рицари на духа. В своя житейски и професионален път всеки един от тях е докоснал хиляди хора – със словото си, с талант, знания и със силата на своята кауза. Три различни съдби с общо призвание и умение да водят, да отстояват и да работят с неизменна вяра в България. Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“2, където удостои изтъкнати българи с държавни отличия.

С орден „Стара планина“ първа степен държавният глава награди проф. д-р Чавдар Славов за безспорния му принос за медицинската наука и практика в България и за съществените му постижения в областта на урологията. „Всички знаем, че демографските предизвикателства превърнаха здравето на българите в обща кауза на цялата нация. Затова се радвам, че днес сред наградените е проф. Чавдар Славов, едно от водещите имена в областта на урологията у нас и специалист на световно ниво“, заяви Румен Радев.

На церемонията президентът удостои Веселин Николов за големите му заслуги в областта на културата и изкуството с орден „Стара планина“ първа степен. Президентът изтъкна, че там където думите не успяват, говори музиката. „Без съмнение, българите научиха езика на джазовата музика, което в не малка степен се  дължи на безспорната дарба и амбиция на Веселин Николов. Като създател на първия професионален джазов бенд у нас, той се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения“, допълни държавният глава.

 

За големи заслуги за популяризирането на българската история от периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония президентът отличи посмъртно  журналиста, поет и общественик Панде Ефтимов с орден „Стара планина“ втора степен. „Панде Ефтимов не доживя своето отличие, но за мен е чест да го връча в присъствието на неговите близки, неговите съратници и на хората от инициативния комитет, които започнаха и довършиха това родолюбиво дело – той да бъде отличен днес“, заяви Румен Радев.

Пред гостите на церемонията президентът подчерта, че Панде Ефтимов е бил достоен защитник на българското име в най-тежките времена на срамно и жестоко посегателство. „Не случайно го наричат пазител - не само на българската искра в Македония, но и на духовното единство на хората от двете страни на границата. Убеден съм, че Панде Ефтимов ще остане редом до плеядата будители и мъченици, които Македония от векове дава на нашия народ“, каза още в словото си държавният глава.

Проф. Чавдар Славов благодари от името на удостоените с висши държавни отличия. „Тази награда е особено ценна, защото е символ на единението ни като нация – музикант, общественик и лекар, уж разнопосочни пътища, а представени заедно се вижда, че сме работи за едно – за съграждането и достойнството на родината ни. Медалите са върху нашите гърди, в ръцете на децата ни и внуците, но те са и поклон за нашите учители, близки, колеги и приятели, за всички, без които човек не би могъл да съгради нищо в живота си. Те са поклон пред българската държавност и нейните герои“, заяви проф. Славов.

„Радвам се, ако образованието, здравеопазването, сигурността и екологията обединяват политическото мислене“, каза още проф. Славов и изрази увереност, че у нас, макар и със закъснение, ще победят благородството и добротата, а грубостта и агресията ще останат в миналото.