Психолог: Трябва да има закон за училищното насилие
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Ноември 2018 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психолог: Трябва да има закон за училищното насилие

/КРОСС/Проблемът с такива деца е, че с тях се работи на парче. Цялата информация за тези трудни деца я няма заедно. Не се знае кой с кого какво прави. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria on air психологът Иван Игов по повод случая, при който 11-годишно момче твърдеше, че е било пребито от учителя си по физическо, а впоследствие се оказа, че ученикът е ударил учителя.

Отдавна говорим, че у нас трябва да бъде приет закон за училищното насилие. Ние сме една от малкото страни в Европа, в които няма такъв закон. Този закон ще каже кой каква отговорност има и после ще търси отговорност от хората, които не са си свършили работата, заяви Игов.

Да сложиш по един психолог в училище не решава проблема. Тези колеги не работят в мрежа, а поведението на децата става все по-сложно, посочи експертът.

Насилието в българското училище е феномен на XXI век, каза зам.-председателят на Съюза на българите учители Красимир Попов.

Разпадането на ценностите и семейството в едно поколение, което днес създава деца, всъщност води до този ефект – тотално отсъствие на семейството във възпитанието на детето. Каквито и методи да прилага училището, не може да постигне нищо без взаимодействие със семейството. Трябва да има комплексни мерки, в кото да участват всички институции, заяви още Попов.