55 години ВТУ чества търновската Алма матер
Секция: КУЛТУРА
07 Ноември 2018 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
55 години ВТУ чества търновската Алма матер

/КРОСС/ С тържествено събрание-концерт днес ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза 55 години от основаването си.

Празникът започна с поднасяне на венци от ректора на ВТУ на паметниците на патрона на Университета – светите братя Кирил и Методий и на св. Патриарх Евтимий под съпровода на Градския духов оркестър.

В аулата за юбилея бяха цялото ръководство на ВТУ, бивши ректори и преподаватели, студенти, първият випуск на търновската Алма матер, както и много гости от сродни университети от чужбина, ректора на Военното училище бригаден генерал Пламен Богданов, зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, ръководители на институции в старата столица.

В словото си ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов подчерта: „Ние сме млад университет, само на 55 години, но ако погледнете надписа на Ректората – сме от най-старите европейски университети, от 1371 г. Годината на славната Търновска книжовна школа.

Онова, което остава, са връзките между епохите. Онова, което остава, преди 55 години, е жаждата на нашия народ за знания, за просвета. Продължаваме и оставяме следа във времето. В 21 век трябва да отдадем почит на основателя на нашия университет – проф. Александър Бурмов. Няма да изброявам всички хора, които са оставили трайна диря в историята на ВТУ. А някои, в последно време, и са се вградили в неговите темели. В неговите аудитории, в библиотеката, с книгите си, за паметта на онова време, което е минало

Вярвам, че ще успеем в бъдеще да носим гордо паметта от миналото, това, което ние самите правим да пренесем на нашите следовници. За многая и благая лета!”

                          

Паметни плакети „55 години Великотърновски университет” бяха връчени на държавни институции, помагали през годините – президента на републиката, председателят на парламента, министър-председателя, на настоящия ректор, на кмета на Велико Търново и др.

Прочетен беше поздравителен адрес от президента на България Румен Радев, както и част от многобройните поздравителни адреси, изпратени на ВТУ за юбилея.

 Слово за духовното развитие и значението на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” произнесе проф. Андрей Пантев – Почетен доктор на Университета и години наред преподавател в него като гост-лектор: „Ако има някакво отрицание на най-големият дефицит в нашето културно-историческо наследство – приемствеността, в тази свещена зала, тези свещени хълмове и руини, те са отрицание. Не случайно тук възниква университет, където има книжовна школа в Търново и Килифарево, където заедно с малко народности по света ние сме обявени за хора на книгата. И не случайно този университет е хуманитарен. Не случайно в него е осъществен един душевен пир на духовността – не като религиозно понятие, а като вътрешно усещане.

Тук говорим за един университет, който пръскаше светлина и създава за кратко време равен престиж със столичния университет, а малко и повече. Казват - родно място. Извинявайте, за мен Търново също е родно място. Ние видяхме тук светлите очи на студенството, благородната жажда за познания. Така че, възприемаме Търново като свой град. Защото дом е там, където е сърцето. А ние оставихме част от сърцето си в Търново. И където и да сме по света, или на онзи, във висините, ние винаги ще казваме за Търново – тук сме и тук ще

След тържествената част празничното настроение повдигнаха студентите по музика с прекрасно изпълнение на народни песни и концертът на Градския духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков.