Още едно екологично сдружение обяви подкрепа за готвените промени в Закона за отпадъците
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Ноември 2018 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още едно екологично сдружение обяви подкрепа за готвените промени в Закона за отпадъците

/КРОСС/Екотаксите за текстил и обувки  са в полза на природата и здравето ни, смятат от СЕРБ

Поредна организация се обяви в подкрепа на готвените изменения и допълнения на Закона за отпадъците. От Сдружение за екологично развитие на България /СЕРБ/ са категорични, че те трябва да бъдат приети и въведени по най-бързия начин, защото са гаранция за по-чист въздух и намален риск от болести.

Проектът за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, който ще се обсъжда този четвъртък в Комисията по околна среда в парламента, предвижда да се въведат екотакси за вносителите и производителите на дрехи, домашен текстил и обувки. Със събраните средства сума ще се изгради изключително необходимата система за събиране и рециклиране на отпадъци от текстил, като гражданите ще могат да предават в пунктовете за събиране на отпадъци ненужните си дрехи срещу заплащане, казват от Сдружение за екологично развитие на България /СЕРБ/. Те алармират, че в България годишно се "произвеждат" 170 000 тона текстилни отпадъци от стари дрехи и обувки.

Огромна част от „текстилния боклук” обаче - цели 65 000 тона, буквално се изпаряват във въздуха, защото се изгарят незаконно! Откъдето отиват директно в белите ни дробове, дразнят очите и носовете ни, и ни докарват тежки алергии и куп още по-опасни болести. Това се случва, тъй като голяма част от облеклата и обувките се произвеждат от изкуствени материи, чието унищожаване в пламъците води до отделяне на множество канцерогенни вещества. Те, заедно с димящите печки и по-масовото използване на коли през зимния сезон, тровят както въздуха и природата, така и човешкия организъм.

Експертите от СЕРБ смятат, че чакащите своя дневен ред в парламента изменения и допълнения на Закона за управление на отпадъците, свързани с прилагане на принципа за разширена отговорност на производителите на текстил и обувки, са огромна крачка към реално поемане на отговорност за екологията, живота и здравето на българите.

В нормалните държави този проблем отдавна е решен, а ние още не сме изпълнили евродирективите. Фирмите, които произвеждат или внасят текстил и обувки, отговарят за разделното събиране, съхраняване и оползотворяване или обезвреждане на произведените/внесени от тях отпадъци. Правило е тези, които произвеждат боклук, да заплащат продуктова такса, за да бъдат изградени цялостни системи за управление на текстилни отпадъци. Това е логично и справедливо. И е в полза на всички. Най-вече – на природата и на хората и тяхното здраве”, категорични са експертите, които се надяват дребните политически боричкания и бизнес интереси да не надделеят над общественото благо.

От въвеждането на екотакса за производителите на текстил и обувки има много ползи, заявяват експертите. Една от тях е, че със събраните суми ще се изкупуват домашните текстилни отпадъци, които в момента, поради липса на средства и изградена система за оползотворяване, хората в момента горят в печките си.

СЕРБ разкриват още, че след рециклирането над 90% от текстила може да се ползва отново за производство на други изделия, а индустрията ще намали разходитеси, ако използва рециклирани материали. И прилагат примери: текстилните отпадъци, когато са остатъци или странични продукти от текстилната и памучната промишленост, се използват в автомобилостроенето, обзавеждането, домашното обзавеждане, производство на матраци, хартиената, химическата промишленост и други.