Проверките на БАБХ след съмненията за опасен спанак продължават
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2018 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проверките на БАБХ след съмненията за опасен спанак продължават

/КРОСС/ Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните след съмненията за спанак в търговската мрежа, примесен с листа от отровното растение татул, съобщава бтв.

Двама души от Попово – мъж и жена, бяха приети в болница с натравяне, след като консумирали храна, приготвена със спанак. Продукцията е от пловдивското село Златитрап.

Мъжът и жената са в стабилно състояние, освободени са за домашно лечение, тъй като не е било наложително да бъдат хоспитализирани в лечебното заведение. До момента няма оплаквания от други хора.

„След сигнала извършихме незабавна проверка в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, различни от спанака по цвят и мирис. Това са предполагаемите листа татул”, обясни д-р Анелия Цонева, директор на областната дирекция на БАБХ в Търговище.

„Цялото количество намерен спанак е изтеглен от търговската мрежа. Самата фирма веднага си задейства процедурата по изтегляне. Междувременно извършваме проверки и в другите хранителни обекти в града”, допълни тя.

Д-р Цонева призова хората, които са си закупили от този спанак и все още не са го консумирали, да го върнат в магазините.

 

Земеделският производител каза, че има над 700 кг от спанака, които са под възбрана в склада му, които предстои да бъдат унищожени и нито един пакет от него няма да достигне до търговската мрежа.

Ивайло Малджански няма логично обяснение как листа от татул са попаднали в пакетите със спанак. Прави се инспекция на 3 места и всичко, което не е спаначени листа, се отстранява, увери той. В момента е спряна беритбата до изясняване на ситуацията, каза още Малджански.