Какви мерки се предприемат срещу разпространението на наркотици в училище?
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2018 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какви мерки се предприемат срещу разпространението на наркотици в училище?

/КРОСС/ Нов вид синтетична дрога навлиза на нелегалния пазар с наркотици у нас, който води до тежки агресивни състояния. Затова сигнализираха от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Все повече пада и възрастовата граница на децата, които вече са опитвали марихуана и други наркотици, съобщава БНТ.

"Канибал" не е нови вид наркотик, това е наркотик, който от години е на пазара, но за съжаление все повече и повече навлиза и на българския пазар и достига до все по-малки деца, обясни Магдалена Рахова от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Ученици казват, че все повече са случаите, в които техни връстници още в началните класове в гимназията започват да пушат марихуана. Разказват и че не е никак трудно да си купиш.

Чули ли сте ваши приятели или съученици да са пушили трева или да са употребявали друг вид наркотици? Ами по принцип да....Говореше се по- рано, по Струмско имало е хора, които са пушили на моите години, по- големи, по- малки. Какво са употребявали? Ами, най- често марихуана.

Ти пушил ли си някога трева? Не. Знаеш ли от къде си набавят? Има си съученици, които са като дилъри, в смисъл някои така заработват пари.

Познавам хора, които са си пробвали , познавам и хора, които редовно си пушат, но откъде намират не знам. Казва ли ли са как се чувстват, защо го провят? Ами успокоява ги , било за кеф, за по- една вечер, по дискотеки нещо.

Ти някога пробвал ли си? Пробвал съм, какво си пробвал? Само цигари. Как те кара да се чувстваш, защо си пробвал? Ами е така, по край някоя компания , примерно и съм пробвал, друго нищо.

Тинейджърите разказват, че много от техните познати започват с марихуана, след това минават и на по- тежки наркотици. А най- честата причина, за да започнат е да впечатлят приятелите си. Учениците признават, че в последните няколко години вече е модерно да употребяваш дрога.

Познати да в махала, в Еленово има много къде са пробвали най- различни неща. Какво например? Много неща, кокаин и други глупости.

Забелязала съм, че доста хора като се запознаеш с течение на разговор те пита, някога опитвала ли, си, знаеш ли колко е хубаво, колко е приятно. Никога не съм искала да опитвам. А предлага ли ли са ти? Да, била съм в компании, които са искали „запали, дръпни си нищо няма да ти стане.

Полицията в Благоевград предприема мерки срещу разпространението на наркотици около учебните заведения.

Николай Хаджиев, дир. на ОД МВР- Благоевград: Още преди 15 септември районите на училищата така са обект на наблюдение от наша страна.

Ученици казват, че намират информация за наркотиците в интернет, но според тях в училище трябва да има повече беседи със специалисти за последствията и вредата от дрогата.