България и Финландия ще обменят ученици и преподаватели
Секция: ПОЛИТИКА
08 Ноември 2018 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Финландия ще обменят ученици и преподаватели

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов се срещна с финландския министър-председател Юха Сипиле. Двамата разговаряха в правителствената резиденция "Кесаранта" в Хелзинки. Във фокуса на срещата бяха темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния контрол, образованието, енергетиката и туризма, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. 

Финландският министър-председател поздрави Борисов за успеха на първото българско председателство. Сипиле определи като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС.

"Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега, премиера Борисов, за воденето на Съвета на ЕС", добави още финландският премиер след срещата. 
Бойко Борисов и Юха Сипиле се договориха за обмен на ученици и преподаватели между двете държави.

"Най-силните университети и може би най-добрата образователна система е във Финландия", каза Борисов и подчерта, че лично премиерът Сипиле е поел ангажимент за обмен на ученици и преподаватели. Борисов посочи, че по-конкретно Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е била обсъждана като възможност за такова сътрудничество. 
Двамата правителствени ръководители дискутираха още разширяването на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

"Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера", добави българският премиер. 
Бойко Борисов подчерта, че България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС като политическа воля, силна гранична полиция и споразумения с трети страни, които да работят.
Българският премиер съобщи още, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас.

"Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив - европейската столица на културата за 2019 г.", каза министър-председателят Борисов.