Милка Христова: Централна минерална баня е уникално съоръжение и ние сме длъжни да я запазим
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2018 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милка Христова: Централна минерална баня е уникално съоръжение и ние сме длъжни да я запазим

/КРОСС/ Милка Христова, заместник-председател на СОС от групата на „БСП-лява България“, в интервю за „Радио К2“ заяви позиции по темата:

Началото на новия отоплителен сезон.

Водещата помоли Милка Христова да коментира как пускането на парното ще повлияе на чистота на въздуха в столицата. Тя отговори, че пускането на парното едва ли ще окаже влияние, притесненията по-скоро са свързани с нетоплофицираните райони. Общинският съветник припомни напрежението, възникнало през милата зима около горенето на гуми и отпадъци и си пожела тази година това да не се повтори, но за съжаление нямаме никакви гаранции за това. В този смисъл трябва да се изготви стратегия за преминаване към по-екологични източници на отопление, било то газифициране или подмяна на старите печки с нови, които работят с пелети.

Милка Христова обясни, че групата на БСП е излязла с позиция, че финансовото състояние на „Топлофикация” както и обемът на инвестициите в инфраструктурата й са крайно недостатъчни. Затова е притеснително да не се повтори авария от мащабите на тази от 2017 г, която е изправила на нокти 1/3 от София.

Инсталацията за изгаряне на ЕрДеЕф.                  

Милка Христова заяви, че резултатите ще се видят когато инсталацията заработи, защото доста често ние сме големи в обещанията си, но резултатите се разминават. Според разчетите би трябвало сметките на софиянци да намалеят с 6% след вкарването на ЕрДеЕф горивото. Заместник-председателят на СОС обаче изрази личното си съмнение, че това ще се случи. В същото време няма никакви гаранции, че тази инсталация няма да замърси въздуха. 

Бъдещето на централната минерална баня.

Милка Христова обясни, че през миналата година е бил внесен доклад от главния архитект за управление на минералните извори в София. Там е записано, че северното крило на минералната баня трябва да се превърне в балнеоложки център. Наскоро обаче изненадващо управляващите са предложили доклад, с който СОС да се откаже от това вече взето решение и северното крило да се превърне в музей на 20 век, а двата басейна да станат концертни зали. 

„Извинявайте, но при наличие на съоръжение, което 100 годишно, което е паметник на културата, което е един от архитектурните шедьоври и който е направен именно с център минералната вода да се превърне в музей, като вече банята в „Овча купел” беше превърната от същия заместник-кмет, името му е Тодор Чобанов, в център за изследване на минерални води, а банята в Горна Баня да се превърне в център по музеология – това означава да сложим кръст на минералните бани!”, категорична бе Милка Христова.

Тя изрази мнение, че ние пререшаваме въпрос, за което нашите наследници ще ни съдят. БСП е категорично против тези планове и смята, че централна минерална баня трябва да се съхрани. Освен това средствата за съхраняване на минералната баня биха били горе-долу същите, каквито биха били изразходвани от общината за превръщането на сградата в музей. 

 „Затова си позволих в личен пост във Фейсбук да нарека тази политика „политика на абсурда”!”, завърши Милка Христова своето участие в ефира на „Радио К2“ на 8 ноември 2018 г.