Скандално! Млад мъж продава единия си бъбрек в платформа за покупко-продажба в интернет
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Ноември 2018 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скандално! Млад мъж продава единия си бъбрек в платформа за покупко-продажба в интернет

/КРОСС/ На стряскаща обява за продажба се натъкна читател, който алармира за една необичайна оферта в популярните български платформи за покупко-продажби в интернет.

Нестандартната оферта обаче беше достъпна едва няколко часа, след което беше премахната от своя автор или администраторите на сайта, пише Dunavmost.com

Ето какво е съдържанието на самата обява:

Мъж на 23 години, клинично здрав, не пия и не пуша. Кръвна група АБ+. Продавам бъбрек на нуждаещ се човек. Телефон няма да оставям по разбираеми причини...“

На въпроса какво го е накарало да публикува подобна обява в интернет, пловдивчанинът сподели:

"Причините са две - недостатъчна информираност и финанси. В България няма как (по законен начин) да станеш донор на орган, ако човекът за лечение не ти е роднина. Също така няма как да се достигне до име на чакащи за трансплантация, които са хиляди. И реших да се пробвам в онлайн пространството. Е, бързо стана ясно, че е против правилата."

Младият мъж си задава въпроса защо по света се правят стотици, а на места - хиляди трансплантации на година, а при нас в България са стотина за над 7 години?

И може би с право, тъй като по една или друга причина трансплантациите в България все още са тема табу. Но е любопитен въпросът какво е принудило и дали е толкова наложително един младеж в добро здравословно състояние на 23 години да се сдобие с финанси, давайки свой орган? Последва отговорът на младия мъж, в който той обяснява, че не иска да конкретизира защо е решил така. "Работата е, че има хора, които чакат лечение, и такива, които имат шанс да им помогнат, но нещо възможността да се осъществи комуникация между двете групи се губи."

От кореспонденцията ни до тук стана ясно, че 23-годишният пловдивчанин иска да дари бъбрека си, за да помогне на нуждаещи се от трансплантация и да популяризира практиката, добре позната в по-развитите страни. Но медицинските бюрократични спънки са го принудили да предприме този нестандартен, поне за нашите географски ширини начин - чрез интернет да продаваш части от себе си. И очевидно не финансовата част е водещият мотив в тази нестандартна обява. Както младежът сподели пред екипа ни, не иска нищо повече от това, което би трябвало да дава държавата. Покриване на операцията и сума за възстановяване. "Не съм тръгнал да изкарвам душите на хората. Всеки си решава... медикаменти, докато е жив, или нов орган.