"Репортери без граници": Всяка медия в България, критикуваща правителството, е подложена на атаки
Секция: СВЯТ
09 Ноември 2018 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Репортери без граници": Всяка медия в България, критикуваща правителството, е подложена на атаки

/КРОСС/ “Всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството в България или проправителствени олигарси, е подложена на атаки." Това заявява Полин Аде-Мевел от отдела за Европейския съюз и Балканите на "Репортери без граници" (RSF) . Изводът, който тя прави е част от разпространеният на 8 ноември остър протест на международната организация по повод атаките от последния месец срещу издателя на на “Икономедия” Иво Прокопиев.

Под заглавие "България отново преследва независима медийна група" от RSF в самото начало призовават българските власти да прекратят тормоза срещу него.
"Понякога олигарсите използват таблоиди, новинарски сайтове и телевизионни канали, за да очернят опозиционните медии. Понякога властите прибягват до юридически тормоз, за да заглушат гласовете на независимите медии. Незабавно трябва да се прекратят постоянният контрол, атаки и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят", призовава още Аде Мевел.

Организацията пък призовава ЕК чрез мониторинговия механизъм за страната ни, който продължава вече 11-та година, да проучи действията на българското правораздаване срещу независими медии. Новият доклад за Механизма за сътрудничество и проверка трябва да бъде публикуван на 13 ноември.
“Репортери без граници” припомня по този повод, че когато България е станала член на Европейския съюз през 2007 г. тя е била на 36-о място в годишната класация на организацията Индекс за свобода на пресата, докато днес се е сринала до 111-а от 180 държави и е с най-слаба оценка за страна от ЕС.

Организацията заявява, че преди година българските власти са замразили активи и банкови сметки с цел да заглушат изданията на "Икономедиа". Съобщението на прокуратурата от 26 октомври 2018 г., че възнамерява да обвини пред съда Прокопиев във връзка с продажба на негова компания на германска група са определяни от издателя като неоснователни и като подновен опит да бъде запушена устата на независимите медии в страната, се казва още в текста, публикуван на сайта на организацията.
Серията от враждебни действия срещу "Икономедиа" в периода 2009-2013 година бяха предизвикани от разследване от нейни издания, в което се твърдеше за корупционни схеми в Корпоративна търговска банка, припомнят от организацията.

"Незабавно след първата статия от 2009 т. медиите, притежавани от олигарха Делян Пеевски, започнаха кампания за охулване срещу Прокопиев и публикациите на "Икономедиа". Тази кампания никога не е преставала и продължава със същите фалшиви твърдения, независимо, че Прокопиев потърси правата си в съда и спечели няколко дела за разпространяване на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди от издания на Пеевски. (...) Той смята, че последните нападки са отмъщение заради репортаж на "Капитал", в който се твърди за злоупотреба с държавна собственост от бизнесмен, близък до правителството."
В опит да се хвърли повече светлина върху преследването от правораздавателните органи на България срещу неговата медийна група и други независими медии като всекидневника "Сега" и новинарския сайт "КлубZ", Прокопиев призовава международни наблюдатели да бъдат информирани за разследванията в България - една изключителна процедура, която би могла да доведе до повече прозрачност за основанията или мотивите, обяснява още "Репортери без граници" за онези, които не са запознати по-подробно с контекста на случващото се в страната.

Иво Прокопиев се е обърнал по повод блокирането на негови активи и към Европейския съд за правата на човека в Страсбург, допълва още организацията.