Проф. Искра Баева: Октомврийската революция създаде нужната алтернатива на капитализма
Секция: Коментари
09 Ноември 2018 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Искра Баева: Октомврийската революция създаде нужната алтернатива на капитализма

/КРОСС/ Постиженията на западните социални държави нямаше да са възможни без Октомврийската революция в Русия и създадената от нея алтернатива на капитализма, каквато представляваше СССР. Такова мнение изрази в предаването „12+3“ по БНР историкът проф. Искра Баева по повод 101-вата годишнина от 7 ноември 1917, когато болшевиките взимат властта в Русия.

Като всяка голяма революция, Октомврийската оставя своите последствия и поуки за бъдещето. Не бива да забравяме, че Октомврийската революция е опит за изграждане на социално справедлив свят с методи, които не могат да го осигурят. Насилието дава своите отровни плодове и унищожава и най-светлите идеи“, смята Баева.

Октомврийската революция създава алтернатива на господстващата капиталистическа система, която я кара да се съобрази със социалните постижения или поне със социалната пропаганда на СССР“, допълва историкът.

Според нея след събитията в края на 80-те и началото на 90-те изчезва конкуренцията на международната сцена, с което се връщат и „старите порядки“ на капитализма.

Винаги за човечеството е добре да има алтернативи, които се борят, и в тази борба успяват да реализират поне някакви човешки цели“, заяви Баева.

Според нея самата Октомврийска революция има по-голяма цел от взимането на властта в Русия.

Болшевиките и Ленин взимат властта с определена цел – да реализират идеите на Маркс. Но самият Ленин не смята, че това може да стане в условията на социално изостаналата Русия, а иска това да събуди революция там, където тя трябва може да стане – в развитите Западни държави“, разказа Баева.

По-късно Ленин се опитва да се върне към определени капиталистически практики чрез неговата Нова икономическа политика в рамките на СССР, но този курс е прекъснат от Сталин.