Хървати и сърбин са арестувани за обир на скъпоценни бижута от колекция на катарски шейх
Секция: СВЯТ
09 Ноември 2018 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хървати и сърбин са арестувани за обир на скъпоценни бижута от колекция на катарски шейх

/КРОСС/ Четирима хърватски и един сръбски гражданин бяха арестувани десет месеца след обир във Венеция на скъпоценни бижута от съкровище, изложено в Двореца на дожите. Според италианските медии мъжете на възраст между 43 и 60 г били задържани в зоната на Загреб и Истрия благодарение на сътрудничеството на италианската полиция, пише 24 часа

Петимата се смятат за извършителите на дръзкия обир на 3 януари на няколко скъпоценни бижута от колекцията на катарския шейх Хамад бин Абдула Ал Тани. Те се оценяват на пазара за 2 млн. евро. Това стана точно в последния ден от изложбата „Съкровищата на Могулите и махараджите”, която беше в Палацо Дукале на площад „Сан Марко”. От записите на видеокамерите стана ясно, че поне двама души успели да минат през всички контролни проверки и да отмъкнат няколко от изложените бижута. Камерите бяха записали как мъжете отварят защитната витрина, а след това се измъкват необезпокоявани от никого.

Според властите единият човек от бандата бил част от т. нар. „Розова пантера” – прословутата престъпна група, отмъкнала бижута в половин Европа. Въпросният арестуван бил издирван и от Швейцария за обир за 10 млн. евро отпреди 7 г., в който пак ставало въпрос за бижута от изложба в Базел. Дръзкият обир във Венеция порази много експерти – досега никой не беше успявал да извърши подобно нещо в сърцето на Венеция, на възможно най-охраняваното място - площад „Сан Марко”.

Всяка година Палацо Дукале се посещава от 1,4 млн. туристи. Според следователите по всяка вероятност сръбско-хърватската банда е ползвала услугите на вътрешен човек, който отворил витрината на бижутата. Смята се, че става въпрос за жена, живееща във Венеция. Така с нейна помощ след това бандитите избягали, още преди да се задейства алармата.