Цецка Цачева разпореди проверка в Агенцията по вписванията
Секция: ПОЛИТИКА
09 Ноември 2018 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цецка Цачева разпореди проверка в Агенцията по вписванията

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева е разпоредила проверка в Агенцията по вписванията за това дали са били спазени изискванията и наредбата за вътрешните правила при раздаването на бонусите на служителите.

„Вярвам, че няма нарушения, но ако в доклада на Инспектората бъдат установени такива, ще бъда безкомпромисна”, заяви Цачева по време на извънреден брифинг в правосъдното министерство.

Докладът ще е готов до края на следващата седмица или най-късно – в началото на по-следващата, поясни Цачева.

„Съобразила съм момента, в който изпълнителният директор Габриела Козарева пое агенцията в средата на месец август – по време на срива на Търговския регистър, и нейните усилия за възстановяване в пълнота функционалността на регистъра, както и работата по отношение на останалите три регистъра, които са в Агенцията по вписванията. За пръв път бе преодоляно забавянето в Търговския регистър и в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, което беше факт, особено през месеците март, април и май”, добави Цачева.

По информация на изпълнителния директор на агенцията Габриела Козарева най-големият даден бонус за последното тримесечие е 3000 лева, а най-малкият – 700 лева. Тя настоя, че длъжностните лица, отговорни за срива на регистъра, не са получили допълнителни възнаграждения, а само останалите служители, които са работили извънредно след проблема с регистъра.

„Първите десет дни се работеше по 24 часа, след което се работеше всяка събота и неделя и това не е труд, който би бил могъл да бъде възнаграден по Трудовия кодекс”, коментира Козарева.

Тя обясни, че разпределените допълнителни възнаграждения са за месеците юли, август и септември, а общата им сума е плаваща и зависи от икономиите в последното тримесечие. По закон такива бонуси могат да се раздават четири пъти годишно.

Сумата на възнагражденията, изплатена в последното тримесечие на 2018 г., е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена между 635-е служители на агенцията, като на всеки е изплатено възнаграждение според индивидуална оценка.