10 ноември – празникът, който никой не празнува
Секция: Анализи
10 Ноември 2018 06:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 ноември – празникът, който никой не празнува

/КРОСС/ 10 ноември е празникът, който никой не празнува. Свикнахме със свободата като с въздух и изобщо не я ценим вече. А и се оказа, че пазарното общество изисква твърде много тичане, бачкане, напрежение и иновации, за да е по българския вкус - в добавка, не е и особено справедливо.

Бях на 18, когато свалиха Живков - тоест достатъчно осъзната, за да имам наблюдения върху соца, и достатъчно невинна, за да не съм деформирана от режима. Моето поколение е "гранично" - махленската идилия и сигурност на детството, доброто безплатно образование потънаха след нас в мътилката на прехода, но ние имахме късмета да сме поколението на първите вдигнати бариери и отворените (буквално и преносно) пътища. Родителите ни обаче бяха ограбени и от соца, и от прехода после - мислейки за времето отпреди 1989-а, мисля за тях, със съчувствие.

След 1989 г. всичко се промени. Само манталитетът на българите не се промени. Чалгата, например, се оказа манталитетен феномен, а не соц или кап. Постоянното мрънкане - също. Все така чакаме някой друг да ни "оправи", твърде инертни сме и, уви!, все гледаме в паницата на съседа.

Демокрацията е процедура. Тя не е съдържание, а регламент, съвкупност от правила. Не че е панацея, но от времената на древногръцките полиси насам нищо по-добро като обществено устpойство не е измислено.
Личният ми живот не зависи от държавната политика, но заслугата за това не е на държавата. На нея й се услажда да дъвче все по-големи парчета от личната територия на гражданите и това ескалиращо домогване е една от най-големите слабости на сегашното правителство.

От политика се интересувам по презумция, защото съм журналист, но гледам да не "преяждам" с нея, понеже тя има свойствата на junk food - токсична е. Ставам особено чувствителна, когато видя, че държавата посяга на отвоювани права и свободи. И винаги следя внимателно играта на котка и мишка между държавата и медиите, които са днес в невиждана за последните 23 г. криза - благодарение на любезното съдействие на държавата.

Толерантността, грамотността, анти-консумеризмът и умереността, зелените идеи за живот в хармония с природата, равенството между половете, баналната човешка доброта и солидарност са моите каузи.
Кои са героите на нашето време? Слабите, които се оказват по-силни от силните. Старците, болните, ощетените от природата или съдбата, които не само не се предават, но ни заразяват с висок дух, достойнство и любов - има много такива примери около нас.

От каква революция има нужда българското общество днес? Няма нужда от революция - тя е най-скъпият процес в едно общество. Не сме толкова богати, че да си позволим да счупим всичко пак и да почнем отначало, да се надрусаме отново с илюзии и да минем през махмурлука на поредните разочарования. Достатъчно е да подредим собствените си глави и животи поне малко, да отстояваме правата си, да сме взискателни към себе си и към политиците ни, да сме нетолерантни към безобразията и корупцията, да сме толерантни към различните и немощните, да смирим егото си и да укротим лакомията си. Това е едно добро начало.

Източник ladyzone.bg