Американските визи за българи няма да отпаднат скоро
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Ноември 2018 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американските визи за българи няма да отпаднат скоро

/КРОСС/ България е изпълнила почти всички условия за безвизово пътуване в САЩ. Но това, което остава, е да паднат отказите за получаване на визи под 3%. Всяка година процентът на откази пада, но все още сме далеч от изискваните 3% (13-14% в последните години - б.р.). Това съобщи в интервю по БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Вчера тя се върна от официална визита в САЩ.

Да паднат до 3% на практика означава отказите да се сведат почти до нула, каза министърът преди дни във Вашингтон. Ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза, каза тогава Захариева.

Визи за САЩ са необходими за граждани на още 4 страни от ЕС: Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Захариева подчерта важността да се постигне и споразумение по спогодбата за социална защита, тъй като в САЩ живеят около 400 хил. български граждани.

В началото на следващата година премиерът Бойко Борисов ще има официално посещение в Съединените щати. По нейните думи САЩ имат желание за работа с България и връщат интереса си към региона на Балканите. Много пъти по време на посещението чух благодарност към България за конструктивната роля, която играе в региона, желание на САЩ да работи заедно с нас за това да укрепим сигурността в нашия регион и нашите съседи да имат европейската перспектива. Активизираме отношенията на всички нива. /.../ И с Майк Помпейо, и с Джон Болтън темата "Балкани" беше широко обсъждана", изтъкна Захариева.

Министърът подчерта дадената "изключително позитивна оценка" и отбеляза, че дори е поискано и мнение за ситуацията в региона.

"Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало периоди, в които не е изглеждало така, но определено това, което аз усетих сега в това посещение във Вашингтон, усилията, които България полага, са много високо оценени и дори има желание, получих предложение, за сътрудничество с двата института по техни програми и България в региона на страните от Западните Балкани", отбеляза Захариева.

Много е важно да се намери трайно решение и водещото да е истинско помирение между Косово и Сърбия, отбеляза още Екатерина Захариева. Според нея решението трябва да е такова, че да успокои целия регион.

"На българската армия дължим модернизация, категорична е Захариева и добави: "Тя трябва да е съвместима със стандартите в НАТО. Ние имаме план като правителство, изпълняваме го. Тази година с бюджета се предвиждат повече пари за българската сигурност - за МВР и МО. Тук съвпадат интересите на България и САЩ", коментира министърът във връзка с настояването на САЩ България (и всички други страни от НАТО) да стигне до 2% военни разходи от БВП.

Захариева коментира, че не очаква изборните резултати и победата на демократите в Камарата на представителите да доведат до промяна във външната политика на администрацията на Тръмп.

Във връзка с оттеглянето на канцлера на Германия Ангела Меркел от лидерския пост в ХДС Захариева смята, че от това няма да пострадат добрите отношения между двете страни.