Максим Сучков: В Москва очакват нова вълна от разследвания против Тръмп
Секция: Русия
10 Ноември 2018 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Максим Сучков: В Москва очакват нова вълна от разследвания против Тръмп

/КРОСС/ „В Москва очакват, че ще има нова вълна от санкции, нова вълна от разследвания против Тръмп, които ще рикошират върху руско-американските отношения". Това коментира в предаването „Събота 150" Максим Сучков - експерт на дискусионния клуб "Валдай" и старши научен сътрудник в Центъра за анализи на международните процеси на Московския държавен институт за международни отношения към руското Министерство на външните работи.

Според него резултатите от изборите в САЩ са били очаквани. И все пак има редица потенциални усложнения, които се очакват в Москва, подчерта той и обясни: „Първото е създалият се двупартиен консенсус за по-твърда линия против Русия. Той свидетелства, че тенденцията към влошаване на руско-американските отношения и към по-агресивна реакция на Съединените щати спрямо Русия. Тази тенденция ще се запази поне до следващия президентски цикъл в края на 2020 г.".

Сега Москва изчаква, каза Максим Сучков и добави: „Проработват се различни варианти: как ще се държат Съединените щати, на кои сфери ще бъдат наложени санкции, отново ли ще става дума за длъжностни лица, както в пакета санкции, които Съединените щати приеха онзи ден заради Крим. Целта на санкциите е не толкова да накажат, колкото да усложнят живота на руския политически елит и да разклатят ядрото на доверието към президента Путин, на неговото обкръжение. Засега това не се случва. Някои руски изследователи са на мнение, че засега санкциите укрепват позициите на Кремъл".

Съединените щати правят стратегическа грешка, опитвайки се да се борят едновременно с два силови центъра - Китай и Русия и правейки всичко възможно за сближаването им, смята Максим Сучков. Той коментира: "Съединените щати са убедени, че между Москва и Пекин има достатъчно противоречия, за да бъдат наистина заедно; че Китай има много по-големи ресурси и амбиции от Русия и затова, така или иначе, Русия ще е в подчинено положение спрямо Китай. Вероятно една част от тези прогнози е оправдана, но към настоящия момент Москва и Пекин се сближават на основата на противопоставянето срещу опитите на Съединените щати да запазят глобалното си доминиране".

За евентуалното решение на Съединените щати да се откажат от Договора за ракетите със среден и малък обсег, Сучков коментира: "Официалната руска позиция е, че това е много лошо решение и то ще възобнови гонката във въоръжаването. Същевременно в Москва има хора, които подкрепят излизането на Съединените щати от договора, защото смятат, че изначално сделката между тогавашния Съветски съюз и Америка е била в полза по-скоро на Америка. Това е позиция на малцинството. Болшинството, разбира се, във военното и политическото ръководство, твърди, че решението на Америка е предизвикано от променящата се конфигурация на международните отношения и необходимостта да бъдат контролирани китайските ракети".

По думите на експерта в Москва няма яснота по въпроса дали американците ще могат да сдържат Китай: "За това е необходимо да разположат ракетите си в близост до китайските граници, а не всички държави в Азия биха били готови да приемат американски ракети. С китайския фронт американците ще имат трудности след излизането от договора. Вторият пункт е какво ще предприемат Съединените щати в Европа. Ще поискат ли да започнат да разполага свои ракети в Европа и как ще погледнат на това самите европейци? И ще се превърне ли това за тях в нов кошмар на великодържавното противопоставяне, по време на което трябва да играят ролята на обект, както беше навремето? Русия също ще трябва да измисли някакви варианти, което не е най-желаният сценарий. Разполагане на допълнителни ракети в Калининград, в Крим и т.н. Има и трета версия. Това е опит Русия да бъде въвлечена в някакво ново споразумение, насочено срещу Китай".