Шпионска афера изостря отношенията между Москва и Виена
Секция: СВЯТ
10 Ноември 2018 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шпионска афера изостря отношенията между Москва и Виена

/КРОСС/ Австрийският президент настоява за пълно изясняване на случая с полковника, който в продължение на 20 години е шпионирал от Виена в полза на Москва. Предполагаемият шпионин е изнасял информация дори от обучения на НАТО. Австрийски експерти критикуват дългия период, в който тайният агент е останал неразкрит, разказва кореспондентът на БНТ в Берлин.

Приятелството на това правителство във Виена с Москва е твърде специално. И то не се ограничава само със сватбената дипломация на външния министър.

Австрийският вицеканцлер Щрахе подписа от името на своята Партия на свободата документ за сътрудничество с "Единна Русия" на Путин. Освен това Виена е най-категоричният противник на санкции срещу Москва заради аферата "Скрипал".

Отношенията между столиците изглеждаха неразривни докато канцлерът и министърът на отбраната не обвиниха Русия.

Дори и след края на Студената война се шпионира, коментира Марио Кунасек, министър на отбраната на Австрия. Това за нас означава, че трябва да подсилим мрежите си за сигурност вътре в страната и разбира се, в министерството на отбраната.

Предполагаемият шпион е посещавал семинари и курсове на НАТО, от които предавал информация. Освен това е изнасял подробности, които се отнасят лично до армейското ръководство.

Дори предпочитанията на бившия началник на Генералния щаб към пастички с марципанова глазура са били тема за докладване на Русия. Прокуратурата в Залцбург води разследване срещу 70-годишен пенсиониран офицер за издаване на държавни тайни.

Опозицията в австрийския парламент вижда във връзка с шпионския случай преди всичко вътрешнополитически проблем и определя управляващата партия на свободата като "риск за сигурността".