Президентът Радев призова за диалог и отказ от насилие на Парижкия форум за мир
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Ноември 2018 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Президентът Радев призова за диалог и отказ от насилие на Парижкия форум за мир

/КРОСС/ Тържествата в Париж са повод да осмислим горчивите уроци от изминалото столетие и да потвърдим привързаността си към диалога, към взаимното уважение и към отказ от насилие. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Париж, където пристигна за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война. Държавният глава на България беше попитан за годишнината и кои са изводите и поуките, които трябва да си припомним днес.

"В Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме - и над 100 000 български. Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света.", каза в речта си президентът Радев.

"Кое от това, което казах, не е истина. Нека отговорят на този въпрос". Това заяви президентът, попитан за днешните коментари от Цветан Цветанов във връзка с вчерашното обръщение на държавния глава към народа.На въпрос за идеята за обща европейска армия, президентът каза, че това зависи от много фактори. Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана, е мнението на държавния глава.