Пловдив чества 20 години сътрудничество със Санкт Петербург
Секция: КУЛТУРА
11 Ноември 2018 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив чества 20 години сътрудничество със Санкт Петербург

/КРОСС/ По случай отбелязването на 20-та годишнина от подписването на Споразумение за сътрудничество между област Пловдив и град Санкт Петербург на 16 ноември 2018 г., петък, от 18:00 ч. в Археологически комплекс „Малка раннохристиянска базилика" (бул. „Княгиня Мария Луиза" № 31) ще се състои празничен концерт с участието на руската инструментална група „Бис-Квит" и Катажина Мацкевич (сопрано) - лауреат на най-високата театрална награда на Санкт Петербург „Златен прожектор".

Ансамбъл „ Бис-Квит" е уникална инструментална група, посланик на руската култура по света, в състава на която влизат шест млади, талантливи музиканти от Санкт Петербург.

Репертоарът включва над 300 оригинални авторски аранжименти на произведения от различни жанрове и стилове - класическа музика, рок, джаз, танго, латино и, разбира се, руска народна музика. Ансамбълът "Бис квит" е оригинален синтез на звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и ударни инструменти. В своята 14-годишна творческа дейност, Ансамбълът е изнесъл над 3000 концерта в над 60 държави и в 40 градове на Русия, спечелвайки публиката с виртуозността на изпълнението си, огромната си положителна енергия и уникалното си звучене. Носител е на почетното звание "Посланик на руската култура", което се връчва от правителството на Санкт Петербург.

Ансамбъл „Бис-Квит" е лауреат на редица международни конкурси и участник в множество фестивали по света. През май 2013 г. той е почетен гост на музикалния фестивал „Кошице - Европейска столица на културата - 2013".

Катажина Мацкевич завършва с отличие Държавната консерватория „Николай Римски-Корсаков" в Санкт Петербург през 2009 г. Още същата година става солистка на Държавния театър на музикалната комедия в Санкт Петербург.

От 2011 г. е гостуващ солист на Държавния академичен театър за опера и балет „М. Джалил" в Казан, а от 2014 г. е гостуващ солист на Московския академичен музикален театър, където дебютира в ролята на Виолета от операта „Травита" на Верди.

През 2014 г. започва сътрудничество и с Държавната опера в Банска Бистрица, Словакия. Катажина Мацкевич е участвала в множество международни музикални фестивали в Русия, Полша, Румъния, Италия, Германия, Естония, Китай, Киргизстан, Чехия и Кипър. Носител е на няколко специални награди, включително на Министерството на културата на Полша. Лауреат е на най-високата театрална награда на Санкт Петербург „Златен прожектор".

Концертът е с вход свободен.

На снимката - Ансамбъл Бис-Квит