Отличиха акад. Пламен Карталов със "Золотая муза" за принос в българо-руските културни отношения
Секция: КУЛТУРА
11 Ноември 2018 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отличиха акад. Пламен Карталов със "Золотая муза" за принос в българо-руските културни отношения

/КРОСС/ Престижната награда „Золотая муза" беше връчена на академик Пламен Карталов, носител на български и международни отличия, директор на Софийска опера и балет, на 10 ноември, вечерта, след представлението на балета „Баядерка" със световноизвестната примабалерина Светлана Захарова.

Елегантната статуетка му бе дадена от посланика на Русия у нас Негово превъзходителство Анатолий Анатолиевич Макаров, за принос в българо-руските отношения и развитието на културните отношения между двете страни. Наградата на директора на Софийската опера и балет връчи Ованес Мелик - Пашаев, президент на продуцентска къща „Жокер медия" и един от учредителите на „Золотая муза". Той сподели пред публиката, че творчеството на акад. Карталов е тясно свързано и с руската култура. Изтъкнатият български режисьор Пламен Карталов призна, че дейността му е свързана отдавна с руския оперен репертоар. През месец май, тази година, Софийската опера и балет гастролира на сцената на Болшой театър с постановките на академик Карталов: „Янините девет братя" от Любомир Пипков и „Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер Генералният директор на театъра, професор Урин подчерта в интервю за БТА по време на гастрола, че Софийската опера показа високо ниво и получи нестихващи аплаузи от московската публика. Произведения на руски композитори като Чайковски, Бородин, Стравински, Холминов и др. са представени от академик Карталов на сцени в Русия, Беларус, Полша, Испания, Япония и др. държави.

Примабалерината Светлана Захарова беше удостоена със званието „Почетен член на Софийската опера и балет" и с нестихващи аплодисменти за участието си в спектаклите „Жизел" и „Баядерка" със солистите и трупата на първия ни оперен и балетен театър.

Наградата „Золотая муза" е създадена през 1994 г. по идея на Нели Волкова-Куртева, почетен председател на журито, художествен ръководител на Първи руски частен театър, и известни български културни дейци. Наградата се дава за специален принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. Събитието се реализира със съдействието на Столична община, Министерството на образованието, Руското посолство в България, Руския културно-информационен център в София, Движение „Русофили" и „Жокер медиа".