"Изгубеното поколение" на НАТФИЗ заминава за Москва
Секция: КУЛТУРА
12 Ноември 2018 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Изгубеното поколение" на НАТФИЗ заминава за Москва

/КРОСС/ Класът на проф. Иван Добчев потегля за Москва, за да участва в 38-ото издание на Международния студентски фестивал (категория за кино и театър) на ВГИК. Между 12 и 16 ноември фестивалът ще събере млади дарования от 40 киноучилища, от 35 страни от петте континента - Белгия, България, Испания, Еквадор, Аржентина, САЩ, Великобритания, Израел, Швейцария, Канада, Сингапур, Мексико, Франция и др., научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО на академията.

Основан през 1961 г., фестивалът е авторитетна сцена за заявка на възможностите на млади творци. Студентите на НАТФИЗ от години са не само сред задължителните участници, но и често отнасят наградите от международния форум. Най-високото отличие от миналогодишното издание - Гран при, беше присъдено на дипломната работа "Изпит" на младата режисьорка Боя Харизанова с дипломен ръководител акад. Людмил Стайков. В рамките на фестивала се провежда и международен театрален форум, в който тази година актьорите на проф. Иван Добчев ще се съревновават с трупи от Русия, Гърция, Китай, Сърбия. Абсолвентите ще представят "Изгубеното поколение" по пиесата на Роберт Патрик "Децата на Кенеди". Режисьор на спектакъла е д-р Сава Драгунчев, драматург е проф. д-р Веселина Раева, вокален педагог - проф. д-р Анастасия Търколева. В ролите са Александър Тонев, Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Габриел Плачков, Елена Дечева, Лора Недялкова, Марио Гълъбов, Мария Бакалова, Мария Тепавичарова, Мартина Георгиева, Мартина Пенева, Мила Гергова-Роберт, Михаил Рядков, Петър Петров, Поля Йорданова и Симона Здравкова. 

"Изгубеното поколение" отпътува за Русия с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Националния фонд "Култура".

Преди дни д-р Тодор Димитров-Мечкарски се завърна от Международната практико-приложна конференция по проблемите на обучението по актьорско майсторство, която се състоя в Националния институт по сценични изкуства в Санкт Петербург. Д-р Мечкарски се включи в теоретичния панел с доклад на тема "Диханието на актьора".