Сценарият на филма "Магьосникът от Оз" е обявен на търг
Секция: Шоубизнес
12 Ноември 2018 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сценарият на филма "Магьосникът от Оз" е обявен на търг

/КРОСС/ Колекция от материали, които съдържат първоначалния сценарий на филма "Магьосникът от Оз", ще бъде продадени на търг в Калифорния. Търгът ще се проведе между 11-ти и 14-ти декември и се очаква цената на ръкописа и снимките да достигне един милион и двеста хиляди долара.

Аукционери от Лос Анджелис, обявиха на търг колекция от 150 страници, съдържащи записките на Ноел Лангли - един от сценаристите на "Магьосникът от Оз". Той, заедно с още десетима, превръщат детската книга в легендарната филмова класика от 1939 година.

Браян Чейнс - директор на отдел "Придобивки" към аукционерната къща "Исторически профили": "Това, което виждате зад мен е един от най-важните ръкописи в историята на Холивуд."

Освен чернови, архивът включва 16 снимки на специалните ефекти във филма. Една от тях е на торнадото, което пренася героинята на Джуди Гарланд в магическата земя.

Браян Чейнс - директор на отдел "Придобивки" към аукционерната къща "Исторически профили": "Цената на колекцията е висока не само заради нейната литературна стойност, а и защото филма е основополагащ в американското кино."

"Магьосникът от Оз" печели две награди Оскар през 39-та. 50 години по-късно влиза в списъка на защитени филми на американския филмов регистър.