Рим затегна мерките срещу хитреците с български номера на коли
Секция: СВЯТ
12 Ноември 2018 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рим затегна мерките срещу хитреците с български номера на коли

/КРОСС/ Ако сте жител в Италия от над 2 месеца, вече няма да може да се движите с кола с чужд номер. Тази нова норма, която е част от т.нар. Пакет за сигурност, беше одобрена от италианския Сенат. Тя е част от серията мерки, с които Италия се стреми да удари по хитреците, използващи български или румънски номера, за да спестят от застраховки и данъци, но също и за да извършват безнаказано нарушения по италианските пътища.

Според досегашната норма в Италия чужденците можеха да ползват чужди регистрации на автомобили до 1 г. от жителството си на Ботуша. Много често и италианците ползваха чужди номера в родината си, тъй като регистрираха колите си в чужбина посредством фирми за лизинг. В повечето случаи, когато бяха спирани, те бяха предупреждавани, а при второ спиране в рамките на 6 месеца глобата беше от 84 до 335 евро.

Според сега приетата норма обаче глобата става 712 евро и ще се налага още при първото констатиране на нарушение, а колата ще се задържа до поставянето на документите й в ред до 6 месеца. Ако дотогава това не стане, тя ще бъде конфискувана.

Много италианци се снабдяваха с български, румънски или полски номера, за да спестят от застраховки и данъци. Новата мярка е не само с фискална цел. Стремежът е да се сложи край и на хилядите нарушения по пътищата на автомобили с чужди номера, които не винаги можеха да се разпознаят от системата на италианската полиция. Освен това в случаите на инциденти с кола с български номер например, заплащаните обезщетения от българските застрaхователни компании са в пъти по-малки от тези на италианските.