Точно година след премиерата ВЪЗВИШЕНИЕ излиза на Блу рей с издание за колекционери
Секция: Шоубизнес
12 Ноември 2018 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Точно година след премиерата ВЪЗВИШЕНИЕ излиза на Блу рей с издание за колекционери

/КРОСС/ „Истинско кино се прави само когато имаш да разкажеш нещо действително вълнуващо и смислено. Дълго чаках историята, която исках да разкажа на голям екран, да ме намери сама. Да бъде неподправена, силно въздействаща и оригинална.“ – това споделя Виктор Божинов в деня на премиерата на „Възвишение“. Филмът тръгна по екраните в страната точно преди година, на 10 ноември 2017, и за по-малко от месец се превърна в най-гледаното българско заглавие за последните 7 години. Отзвукът на критиката и публиката бе повече от положителен, а голяма част от аудиторията дори го определи като едно от най-големите събития в историята на съвременното българско кино.

Филмът бе гледан в киносалоните на България от близо 140 000 зрители. В края на 2017 г. „Възвишение“ бе определен за културното събитие на годината, а през март 2018 спечели Балканския конкурс на 22-рия Международен София Филм Фест. През октомври продукцията завоюва и специалната награда на журито от престижния български фестивал „Златна роза“, който също така връчи наградата за най-добра мъжка роля на Александър Алексиев за превъплъщението му в Гичо. Филмът беше представен още и на международните фестивали във Виена, Москва и Шанхай, както и на българския фестивал в Рим.

„Това е филм, създаден, за да се гледа на голям екран. Вложихме много усилия и средства, за да изглежда по този начин и се радвам, че „Възвишение“ се задържа почти цяла година по кино екраните в страната.“ – споделя Иван Дойков, продуцент на „Възвишение“ – „С версията за блу рей имаме възможност да удължим живота на филма, като сме добавили и някои изненади за феновете в специално колекционерско издание.“

Колекционерското издание на „Възвишение“ се очаква да тръгне в продажба на 25 ноември и да съдържа цели 3 диска:

Диск 1 ще включва филма с опция 5.1 или стерео звук със субтитри на английски, руски, италиански, чешки и македонски. В диск 2 феновете ще открият непоказвани сцени от „Възвишение“, както и 7 тематични филма, проследяващи създаването на продукцията: Режисура, Актьори, Операторска работа и монтаж, Художник и костюми, Музика и звук, Продукция, Премиери. Същите  ще бъдат налични и онлайн в платформата на Neterra.tv

Последният диск пък ще съдържа оригиналната музика на Петър Дундаков.

 

За филма:

Игралният филм „Възвишение“ е режисиран от Виктор Божинов, снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти. Операторската работа е поверена на талантливия Антон Бакарски, а музиката към филма е дело на композитора Петър Дундаков. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най-гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“.

Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana” и Дрийм Фактори.

Проектът е реализиран и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, програма Евроимаж, подкрепен е от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

За продукцията:

След успешната среща с публиката в България, филмът бе представен и на българите в чужбина на серия от прожекции в Прага, Копенхаген, Брюксел, Калгари, Скопие и Лондон. На всички тези събития „Възвишение“ бе посетен от официални лица и много гости от местния български културен елит и общественост.

За първи път българско заглавие получи възможност за дистрибуция на TVOD, чрез платформата на NETERRA.TV, благодарение на която българи и публика от целия свят може в реално време да наеме или закупи филма в HD качество и звук 5.1.

Филмът бе закупен и от HBO за териториите на Балканския полуостров. Още след първата му седмица в платформата на HBO GO – филмът се превърна в най–гледаното заглавие, изпреварвайки дори хитови поредици на HBO. Филмът запази тази първа позиция през целия месец юли 2018.

С това интересът и животът на игралния филм „Възвишение” на режисьора Виктор Божинов не приключва. Занапред му предстоят много нови срещи с международната публика, за което загатват международните агенти по продажбата на филма от Phoenix Entertainment.