Нови 64 дървета засадиха доброволци в парк „Възраждане“ в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2018 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови 64 дървета засадиха доброволци в парк „Възраждане“ в София

/КРОСС/ Район „Възраждане“ на Столична община се присъедини към третото събитие от инициативата на ЧЕЗ Електро We Do Green.

В събота – 10 ноември 2018 г., доброволци – служители на „ЧЕЗ Електро България“ АД и жители на столицата, засадиха 64 иглолистни и широколистни дървета на територията на парк „Възраждане“ в София. По инициатива на Савина Савова - кмет на столичния район „Възраждане“ и общинския съветник Борислав Борисов, чрез кампанията си „Възраждаме детските зелени мечти“, Район „Възраждане“ се присъедини към We Do Green – инициатива на „ЧЕЗ Електро България“ АД за засаждане на дървета в обезлесени територии в гори, паркове и населени места в Западна България. Г-жа Савина Савова и г-н Борислав Борисов също се включиха активно, като доброволци, в залесяването на най-младия парк в София.

                               

Това бе третото събитие от инициативите, включени в кампанията на „ЧЕЗ Електро България“ АД - „Зареждаме Ви с енергия“, по време на която Дружеството организира и провежда събития, свързани с грижата за околната среда и енергийната ефективност. Стартът на кампанията бе даден на 14 юли 2018 г., когато ЧЕЗ Електро и 5kmrun.bg проведоха съвместно Run Green – бягане за възрастни и деца. Броят на участниците в Run Green определи и броя дървета - 366, които да бъдат засадени през есента от доброволци – служители на ЧЕЗ и граждани. Броят на участниците в Run Green 2 през октомври допринесе ЧЕЗ Електро да добави още 375 дървета.

Дружеството увеличи този брой до над 2 000 дървета! Първите 10 от тях вече радват жителите и гостите на столицата, засадени на 27 октомври 2018 г. в района на бул. „Черни връх“ № 44-46 от участници в съботното бягане на 5kmrun.bg в Южния парк и служители на ЧЕЗ в България.

На 2 ноември 2018 г. над 230 доброволци – служители от дружествата на Групата ЧЕЗ в България, засадиха 2000 фиданки на дъб и акация върху 5 декара от територията на опожарена гора в землището на с. Росоман, Община Божурище, Софийска област.

                       

Една от целите на инициативата We Do Green е да популяризира електронната фактура като удобен и сигурен, модерен начин за получаване на месечните сметки, който дава и възможност за личен принос към опазване на природата. Над 400 000 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД в момента получават фактурите си онлайн, като спасиха с избора си близо 4 000 дървета от изсичане. Само за година едно дърво филтрира 28 кг замърсен въздух и охлажда околната среда колкото 10 климатика, работещи постоянно.