Румен Радев определи некомплекта и мотивацията на личния състав като съществения проблем пред Въоръжените сили
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2018 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев определи некомплекта и мотивацията на личния състав като съществения проблем пред Въоръжените сили

/КРОСС/ Проблемите пред Въоръжените сили са комплексни и искат всеобхватен подход за тяхното решаване. Българските военнослужещи са високоинтелигентни и мислят за  бъдещето на България. Те поставят проблемите и се фокусират основно върху това  как да станат по-добри в своята дейност и как да придобиват нови и съвременни способности. 

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в отговор на журналистически въпрос след среща с личния състав на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

„61-ва Стрямска механизирана бригада е гръбнакът на Сухопътни войски. Тя  е най-голямото формирование и е важен стожер в нашата цялостна система за национална сигурност, подчерта държавният глава.

Запитан какво трябва да бъде направено, за да бъде преодолян големият некомплект в Българската армия и как военната професия може да стане привлекателна за младите хора, Румен Радев каза, че това е въпрос, който е поставян постоянно на заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност. По думите на президента това е и най-тежкият проблем пред Въоръжените сили и ако сега не се вземат мерки, в бъдеще този въпрос ще има изключително негативен ефект върху системата за национална сигурност.

„Мерките са комплексни, не само социални, те са изключително важни, също както и условията и възможностите за водене на пълноценна военна подготовка, придобиването на нова техника, изграждане на способности и мотивацията на хората“, допълни държавният глава.

В рамките на посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада Румен Радев разгледа въоръжението, техниката и войсковото оборудване на бригадата и поднесе цветя пред паметника на загиналите воини във войните за национално обединение 1912 -1918 г.