Стартира делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2018 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош

/КРОСС/ Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев. Двамата са обвинени в нецелево разходване на средства и в умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК.

Става дума за 15 сделки. Срещу тях съдът допусна иск от страна на НДК за около 500 000 лева и от държавата за близо 3,5 млн. лева.

Адвокатът на Боршош Даниела Доковска поиска делото отново да бъде върнато на прокуратурата, защото не са поправени нарушенията, допуснати в обвинителния акт по обвинението за длъжностно присвояване. Накърнено било правото му на защита, каза Доковска, цитирана от бтв, и посочи документи за авансови плащания. Съдът обаче не се съгласи с нея. Така делото тръгва с разпити на 14 януари.

Мирослав Боршош беше освободен от длъжността изпълнителен директор на НДК в края на юни 2017 г. от вицепремиера Лиляна Павлова, но няколко дни по-късно премиерът Борисов го върна. Окончателното отстраняване на Боршош се случи едва след като прокуратурата му повдигна обвинения за нецелесъобразно изразходване на средства.