Конфискуваха 22 000 л минерален терпентин без документи на "Дунав мост"
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Ноември 2018 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конфискуваха 22 000 л минерален терпентин без документи на "Дунав мост"

/КРОСС/ Близо 22 000 л минерален терпентин без документи за платен акциз са конфискували митничари на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Това съобщиха от митницата в крайдунавския град.

Стоката била декларирана като химикал, използван в козметичната индустрия. При проверката на превозното средство възникнали съмнения, че стоката е акцизна и за нея трябва да бъде представен изисквания по закон електронен акцизен документ, но шофьорът на камиона не могъл да го представи.

По-късно транспортната фирма направила опит да заблуди митническите органи като подала документи, издадени за друго превозно средство.
Цялото количество от стоката е задържано и са взети проби за лабораторен анализ. Резултатите от него потвърждават, че стоката е акцизна и би трябвало да пътува с документ, удостоверяващ начисляването, плащането или обезпечаването на акциза.

По случая предстои образуване на административно-наказателно производство. Предвидената в закона санкция е двойният размер на дължимия акциз - около 45 000 лева.