Купуваш кола от друг град, без да сменяш номера
Секция: Автомобили
12 Ноември 2018 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Купуваш кола от друг град, без да сменяш номера

/КРОСС/ Купуваш кола от Перник, а живееш в София. Според сега действащия закон трябва да смениш номерата със софийски. В новия проектозакон за пътните превозни средства това задължение отпада.

Регистрационен номер се издава при първата регистрация на автомобила в България и тя е по постоянния адрес на собственика. След това може да си купиш кола от търновец, а да си от Пловдив, но ще имаш право да продължиш да я караш с “ВТ”, ако искаш. Това обясни за “24 часа” Бойко Рановски, директор на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Имаше идея двете букви в номера да са абсолютно случайни.
Тя обаче е отпаднала, тъй като трябва да се сменя БДС за номерата “а и всички номера в България ли да сменяме. Така те и ще поскъпнат”, казва Рановски.

Законът за движение по пътищата се дели на 3 - Закон за движение по пътищата, който е на МВР, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите.

Последните два са на министерството на транспорта. Законът за водачите е завършен, а в Закона за пътните превозни средства остава окончателно да се уточни наказателната част. Проектът за Закона за движение по пътищата не е приключен, тъй като в него ще трябва да влязат текстове за новата държавна агенция за пътна безопасност.