Пламен Карталов е носител на "Золотая муза"
Секция: КУЛТУРА
13 Ноември 2018 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Карталов е носител на "Золотая муза"

/КРОСС/ Престижната награда "Золотая муза" беше връчена на акад. Пламен Карталов, носител на български и международни отличия, директор на Софийската опера и балет, след представлението на балета "Баядерка" със световноизвестната примабалерина Светлана Захарова.

Елегантната статуетка му бе дадена от посланика на Русия у нас Анатолий Макаров за принос в българо-руските отношения и развитието на културните отношения между двете страни. Наградата на директора на Софийската опера и балет връчи Ованес Мелик-Пашаев, президент на продуцентската къща "Жокер медиа" и един от учредителите на "Золотая муза".

Изтъкнатият режисьор Пламен Карталов призна, че дейността му е свързана отдавна с руския оперен репертоар. През месец май тази година Софийската опера и балет гастролира на сцената на Болшой театър с постановките на акад. Карталов "Янините девет братя" от Любомир Пипков и "Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер. Генералният директор на театъра проф. Урин подчерта в интервю за БТА по време на гастрола, че Софийската опера показа високо ниво и получи нестихващи аплаузи от московската публика. Произведения на руски композитори като Чайковски, Бородин, Стравински, Холминов и др. са представени от акад. Карталов на сцени в Русия, Беларус, Полша, Испания, Япония и др.

Примабалерината Светлана Захарова беше удостоена със званието "Почетен член на Софийската опера и балет" и с бурни аплодисменти за участието си в спектаклите "Жизел" и "Баядерка" със солистите и трупата на първия ни оперен и балетен театър.

Наградата "Золотая муза" е създадена през 1994 г. по идея на Нели Волкова-Куртева, почетен председател на журито, худ. ръководител на Първия руски частен театър, и известни български културни дейци. Отличието се дава за специален принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. Събитието се осъществява със съдействието на Столичната община, Министерството на образованието, руското посолство в България, РКИЦ, движение "Русофили" и "Жокер медиа".