Иран подкрепя изграждането на газоразпределителен център "Балкан" в България
Секция: ИКОНОМИКА
13 Ноември 2018 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран подкрепя изграждането на газоразпределителен център "Балкан" в България

/КРОСС/ Иран подкрепя концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан" в България съобщава Министерството на енергетиката.

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България е била една от централните теми, които са обсъдили на среща министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Ислямска република Иран в нашата страна Сейед Мохамад Джавад Расули, пишат от министерството.

Министър Петкова е представила пред своя гост концепцията, разработена съвместно с Европейската комисия и е подчертала, че проектът е получил подкрепата на комисията като важен за енергийната сигурност и либерализацията на търговията в целия регион на Югоизточна Европа.

До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ - от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от дълбоко Черно море, където в момента се осъществяват проучвания. Доставки на природен газ от Иран, който е един от водещите световни производители, биха били още един възможен източник за захранване на хъба, пише в съобщението.

Петкова е запознала Сейед Мохамад Джавад Расули и с перспективата България да участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Ние разглеждаме това като допълнителна възможност за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките, е подчертала тя. По нейните думи, много добре развитата национална и транзитна инфраструктура в страната осигурява отлични възможности за изграждане на газоразпределителния център.

Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този проект и да задълбочим сътрудничеството си в енергийната област, е казал още посланикът на Иран.