Симеон Славчев предлага пилотна програма за изучаване на вероучение в София
Секция: Православие
13 Ноември 2018 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев предлага пилотна програма за изучаване на вероучение в София

/КРОСС/ Потребността от изучаване на вероучение в столичните училища – това е една от темите, които Негово Светейшество Патриарх Неофит и общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев обсъдиха по време на среща в сградата на Софийската митрополия. Идеята е да се създаде пилотна програма, която да стартира в едно-две училища в столицата. Патриархът сподели, че подобни пилотни програми успешно работят в няколко града в страната, и че благодарение на тях вероучението е получило по-широка популярност. Славчев пое ангажимент да представи инициативата в Столичния общински съвет.

По време на срещата общинският съветник предложи да се изготви карта на София с всички православни храмове и да се анализира тяхното състояние. Така ще стане ясно от каква подкрепа имат нужда църквите и кои са районите, в които липсват такива. Има места, като храма „Свети Стефан” край Южния парк, където проблемите са чисто административни – има нужда от разрешение за строеж, за да се завърши храма и да не се компроментират основите, каза Славчев.

Патриарх Неофит разказа за идеята за раздаване на топъл обяд на нуждаещи се и социално слаби хора. Той коментира възможността Църквата да може да извършва тази дейност и разказа, че има хора, притежаващи ресторанти и заведения, които са готови да даряват в специално създадена за това кухня.

В хода на срещата стана ясно, че в редица църкви и манастири има възрастни служители, които имат нужда от специфична грижа, но нямат останали близки и роднини. Тези служители имат нужда да бъдат настанени в някои от общинските домове за стари хора, като Църквата е готова също и да подкрепи въпросните домове.

Симеон Славчев и патриарх Неофит обсъдиха и друга проблемна тема – състоянието на сградата на Богословския факултет. Тя е със статут на паметник на културата, в момента обаче се руши, по фасадата ѝ вече има сериозни проблеми. От Църквата са изпращали писма по въпроса до министър-председателя Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова, но до момента няма резултат.

Освен останалите предложения, съпредседателят на „Политическа група 5” се ангажира и да предложи в Столичния общински съвет да отпусне малко пространство около всяка църква, която да бъде ползвана за социалните ѝ нужди и да бъде заградена и стопанисвана от служителите ѝ. Пример за недобро „съжителство” между храм и градска среда е църквата „Свети Георги” на Петте кьошета, която е заобиколена от малък парк. В него често има хора в нетрезво състояние, липса на чистота, а играещи около нея деца използват стените ѝ за игра с топка. Славчев припомни и идеята си за социална зона за паркиране пред болници и църкви и коментира, че експертите в екипа му работят по проучването на добри практики в другите държави, които да бъдат приложени и у нас.