Майчин дом: Всяко десето българско дете се ражда недоносено
Секция: Здраве
13 Ноември 2018 17:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майчин дом: Всяко десето българско дете се ражда недоносено

/КРОСС/ В болница „Майчин дом“ всяка година на бял свят идват около 4 000 бебета, като близо 20% от тях са родени преждевременно. Тенденцията за раждане на недоносени деца се запазва в годините. На национално ниво делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и средното равнище за Европа.

Това заяви д-р Станислава Хитрова от клиниката по неонатология към университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. По думите й тенденцията за около 6 000 преждевременни раждания годишно в България е тревожна, особено предвид общия спад на раждаемостта в страната и факта, че откакто се води такава статистика у нас, в България не са се раждали толкова малко деца.

Факторите за преждевременно раждане са много, но сред водещите причини специалистите сочат начина на живот на бременните, все по-късната възраст за забременяване, съпътстващите заболявания и тютюнопушенето, което все още е широко разпространено сред българските жени.

В навечерието на Световния ден на недоносените деца (17 ноември) болница „Майчин дом“ получи дарение от специализирани пелени, които са разработени специално за бебета с екстремно ниско тегло от 800 гр. Пелените се въвеждат за първи път в България, а дарението ще обхване 45 неонатологични отделения в страната.

Ключов фактор за развитието на недоносените бебета е експертизата на лекарите и базата за постродилна грижа, заяви д-р Хитрова и уточни, че грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден. Тя припомни рекордния за „Майчин дом“ случай на преждевременно родено дете, което идва на бял свят с тегло от едва 450 гр., а днес е щастлив малчуган. Поради своята висока експертиза болница Майчин дом проследява най-тежките бременности в страната и е единствената АГ болница у нас, която предлага комплексна услуга за профилактика на бременността,  включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория.