Зарков: България не е изпълнила изискванията за продължаване на съдебната реформа и за борба с корупцията по висшите етажи на властта
Секция: ПОЛИТИКА
13 Ноември 2018 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зарков: България не е изпълнила изискванията за продължаване на съдебната реформа и за борба с корупцията по висшите етажи на властта

/КРОСС/ Комисията констатира, че в България, през последната година, медийната среда се е влошила драматично.

„Това е 18-ият предпоследен мониторингов доклад. От шест показателя, Комисията казва, че три са временно изпълнени. Интересното е кои не са изпълнени – изискванията за продължаване на съдебната реформа и изискванията за борба с корупцията по висшите етажи на властта и с корупцията, като цяло“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в парламента. „Специално внимание се обръща на това, което Комисията нарича ключова рискова област, а именно тази, на обществените поръчки“, допълни той. Зарков припомни, че по време на споровете с ГЕРБ, преди година, дали предишният предпоследен доклад е успешен или не, те са казвали, че поне няма нови изисквания.

„За съжаление, в този доклад се прокрадва нещо ново – Комисията констатира, че в България, през последната година, медийната среда се е влошила драматично и това трябва да бъде знак за всички ни“, каза още народният представител. По неговите думи е очевидно, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край. „Но въпросите пред българската правосъдна система и правителството остават“, коментира Зарков. Той посочи, че председателят Юнкер е обещал, че ще механизмът ще завърши преди края на неговия мандат. Според Крум Зарков това послание трябва да бъде интерпретирано внимателно, защото е важно дали са изпълнени препоръките, а не до колко ще се изпълни някаква политическа заявка. „Докладът ще приключи, но дали това ще е успех за България или провал за мониторинговия механизъм? На правителството тепърва предстои да обясни не само на ЕК и на останалите страни членки, но и на българските  граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд – правосъдие и справедливост“, подчерта Зарков.

„От БСП гледаме на този доклад спокойно. Ще го прочетем внимателно, включително и техническата му част. Ще предприемем нашите законодателни инициативи, които са препоръчани в него, така, както сме правили и досега. За нас най-важното е всеки български гражданин да има доверие в съдебната система и ще продължим да работим в тази посока“, заяви Крум Зарков.