Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин
Секция: Здраве
14 Ноември 2018 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин

/КРОСС/ Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин. Те обвиняват лечебно заведение в некачествена терапия и увреждане на здравето им. Решението идва месец след аварията в отделението по хемодиализа, при която един мъж почина. Според пациентите мерки за адекватно лечение още не са взети.

Пациентите на хемодиализа от Видин и района са над 40. Сред тях е Емилиян Петров, който е на терапия от 15 години. Смята, че през последните години нередностите в отделението се задълбочават.

„Имаше много сериозен недостиг на консумативи от рода на тампони, памуци, лепенки за иглите и така нататък, които купувахме ние”, заяви той. 

Преди пет месеца Емилиян започва да отпада, появяват се болки в ставите и обрив. Оказва се обща интоксикация.

„Това са отровите, за които ние ходим на диализа, фактически диализата е тази, която трябва да ни изчисти, но чистенето не е добро”, допълни пациентът.  

Подобни оплаквания имат и други пациенти, но всички те продължават терапиите си в местното отделение – допреди месец, когато системата за омекотяване на водата аварира. 

„И тогава разбрахме, че тази инсталация, която е едно от трите най-важни неща за качествена диализа, работи неправилно”, посочи Емилиян Петров. 

Два дни след повредата един от болните умира. „Резултатите от аутопсията са, че той е получил белодробен отток вследствие на пропуснатата хемодиализа, в следствие на което бъбреците са спрели да работят”, обясни дъщерята на починалия Рени Неофитова. 

Близките на починалия твърдят, че след аварията транспортът до други лечебни заведения не е бил своевременно организиран. „Баща ми преди това си е организирал транспорт с нашия автомобил, да пътува и да закара още трима негови колеги до Монтана, но са му се обадили еднократно, не многократно, както те твърдят”, допълни дъщерята. 

Назначеният по случая медицински одит установява грешки в действията на дежурен лекар от спешното отделение, който не е извършил изследвания.

„Този човек, Бог да го прости, не е починал от това, че не му е взето изследване, а от това, че не си е направил диализа”, коментира директорът на МБАЛ – Видин д-р Цветан Василев. 

След събитията Министерството на здравеопазването обяви, че отпуска 180 хиляди лева за отделението. „Това, което е направено до момента, е обществената поръчка за доставка на седем апарата и на диализни кресла. Към края на месеца трябва да изтече срокът за събиране на оферти и след това да дойде доставката, за което пак ще трябва време, разбира се”, допълни директорът на здравното заведение. 

За нередности в отделението обаче пациенти сигнализират ресорните институции поне от година.

„Три от апаратите са минали необходимите часове по стандарт. Вместо да се извадят от употреба, те продължават да работят и до ден днешен”, каза Валери Нинков, пациент на диализа. 

За правата на болните се застъпи и пациентска организация.  

„Колкото повече тези пациенти се увреждат от хемодиализата, толкова се намалява шансът да бъдат трансплантирани. Ние искаме българският пациент да има право на избор. Правото на избор в град Видин е нарушено абсолютно осъзнато”, изтъкна Иван Димитров, председател на Български пациентски форум.  

Десетина от болните и сега продължават лечението си в Монтана – въпреки наличието на частен диализен център във Видин, който продължава да чака разрешение за работа.

„С една-единствена цел – парите, които се дават за диализна процедура, да продължават да се пренасочват от шефа на болницата към други звена на болницата. Това е абсолютна кражба от здравето на тези хора”, подчерта Иван Димитров.

Директорът на болницата отрече подобна схема. „Бюджетът на болницата е един, цялата дейност на болницата се заплаща и диализата се заплаща заедно с всички други дейности, така че не би могло да се твърди, че се пренасочват”, подчерта д-р Цветан Василев. 

Според директора на болницата големите проблеми са други – например кадровите. 

Той поясни, че се касае за завеждащия на отделението, който според пациенти е алкохолно зависим.

Запитан дали въпросният колега идва пиян на работа, д-р Цветан Василев отговори, че е чувал за подобно нещо. А на уточняващ въпрос дали го е констатирал, той заяви: „Вие как си ме представяте да ходя с дрегер да го проверявам?”. 

И тъй като решение на проблемите на този етап няма, болните търсят правата си по друг начин.

„Решихме да заведем съдебен иск за трайно увреждане на нашето здраве и за невъзможност за трансплантиране”, каза пациентът Валери Нинков.  

Иск срещу болницата ще подадат и близките на починалия пациент.