"Цъфнали очи" с премиера в Сливен и София
Секция: КУЛТУРА
14 Ноември 2018 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Цъфнали очи" с премиера в Сливен и София

/КРОСС/ Пиесата "Цъфнали очи" е изградена по романа "Виенски апартамент" от Радостина А. Ангелова. Режисьорка на спектакъла е Габриела Хаджикостова, която през 2013 г. е част от представянето на романа пред българската общност по покана на Българското самоуправление в Будапещa. Oще тогава тя се зарича, че един ден ще направи спектакъл по книгата. През ноември 2017 г. романът на Радостина А. Ангелова излиза на унгарски с логото на издателство "Napkut".

"И този път бягаме от конвенционалност, което е типично за спектаклите ни. Това е спектакъл, който съчетава слово, модерен танцов театър, музика, движение, изобразително изкуство. Но от всичко това се ражда едно цяло. Основата е не сюжетната линия, която е гръбнакът на романа, а необикновените, поетични, магични текстове, бих казала лирически отклонения, които Радостина Ангелова е вплела в него", казва Хаджикостова. 

Постановката, част от програмата на Mалко театро, се осъществява със съдействието на ДКТ Сливен и е финансирана от Министерството на човешките ресурси на Унгария. Малко театро е независим театър, основан през 1996 г. в Будапеща от Габриела Хаджикостова и унгареца Ищван Наги и е единственият професионален български театър зад граница, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. Двамата си партнират в режисурата и на спектакъла "Цъфнали очи", а в ролите влизат младите актриси Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова и Цветелина Николова. Декорът, костюмите и анимацията са дело на сценографката Хана Вегшьо, а музиката - на Атила Шимон.

Българската премиера ще бъде в града на Сините камъни, на сцената на Държавния куклен театър в Сливен днес, 14 ноември, а няколко дни по-късно (19 ноември) и в София - в Нов театър в НДК. От издателство "Софтпрес", което публикува най-новия роман на Радостина А. Ангелова "Афиши в огледалото", съобщиха, че освен че работят по нова книга, която трябва да излезе по Коледа, планират и второ издание на "Виенски апартамент", съобщава ДУМА.