Програмата за концерта на Strauss Capelle Vienna в София
Секция: КУЛТУРА
14 Ноември 2018 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Програмата за концерта на Strauss Capelle Vienna в София

/КРОСС/ Кои произведения ще чуем на живо, изпълнени от оригиналния оркестър на Йохан Щраус  

Остава по-малко от месец до концерта на Strauss Capelle Vienna, оркестърът, основан от самия Йохан Щраус, който гостува за първи път у нас на 1 декември в Зала 1 на НДК.

След смъртта на Йохан Щраус-баща през 1849 г. синът му Йохан Щраус поема оркестъра. За да може да откликне на големия интерес за участия и едновременно да работи на различни места, Strauss Capelle се разделя на три по-малки оркестъра, разпределени между тримата наследници на династията Щраус, които изпълняват с едно и също име. Така Йохан Щраус-син обикаля в САЩ, Йозеф Щраус в Санкт Петербург, а Едуард Щраус остава във Виена.

След смъртта на Йохан Щраус-син през 1899 г. оркестърът се спира дейността си за известно време, за да се събере отново през 1977 г. и да продължи традицията на Strauss Capelle – единственият наследник на оригиналния оркестър на Йохан Щраус-баща. Днес оркестърът Strauss Capelle Vienna с гордост представя най-известните творби на семейство Щраус по света.

Сред тях, разбира се, са и произведенията, които Strauss Capelle Vienna ще изпълнят на родна сцена, като „Радецки марш“, оп. 288, композиран от Йохан Щраус-баща и посветен на фелдмаршал Йозеф Радецки. От маршовете ще чуем още „Египетски марш“, оп. 335, "Персийски марш", оп. 289 и др.

Програмата включва и някои от най-популярните валсове, сред които „Приказки от виенската гора“, оп. 325, “Хубавия син Дунав”, оп. 314, “Рози от юг”, оп. 388 и “Пролетни гласове”, оп. 410.

От около 20 произведения, които Strauss Capelle Vienna ще изпълнят в зала 1 на НДК, ще се насладим и на най-известните полка шедьоври. Такива са „Трик-трак“, оп. 214, бързата полка „Тик-так“, оп. 365, „Vergnügungszug“, оп. 281 и „Unter Donner und Blitz“, оп. 324.

Разбира се, ще чуем и няколко класики в галоп – предшественика на полката, като „Banditengalopp“, оп. 378 и „Seufzer Galopp“, оп. 9.

В програмата са включени и две произведения на Йозеф Щраус, сред които бързите полки “Bahn frei“ и “Jockey Polka“, оп. 271. Ще се докоснем и до няколко увертюри, като „Една нощ във Венеция“ на Йохан Щраус и други.

Ако не искате да пропуснете единствения по рода си оригинален оркестър на великия Йохан Щраус в София, побързайте със закупуването на билетите, защото Зала 1 на НДК е почти РАЗПРОДАДЕНА.                                     

Билетите за концерта на Strauss Capelle Vienna у нас може да намерите в билетен център НДК, OMV, в мрежата на Eventim.bg и онлайн на: http://bit.ly/STRAUSS-SOFIA