До края на годината около 66% от територията на страната ще е покрита с кадастрална карта
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2018 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До края на годината около 66% от територията на страната ще е покрита с кадастрална карта

/КРОСС/ До края на годината около 66% от територията на страната ще бъде покрита с кадастралната карта. Целият процес по преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти е планирано да приключи догодина с включване на 96 на сто от територията на страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който участва в официалното откриване на конференцията LBS – България 2018 - Приложения, данни, услуги, по случай Световният ГИС Ден, организирана от GIS Алианс. Зам.-министър Йовев подчерта, че към днешна дата всички областни градове и национални курорти разполагат с кадастрална карта.

В София в най-скоро време трябва да се приеме планът на район „Студентски град“, с което кадастърът ще покрие столицата. Заместник-регионалният министър поясни, че сред приоритетите в работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е отстраняването на явните фактически грешки, допуснати при земеразделянето, особено по трасетата на транспортната инфраструктура и бъдещите магистрали.

 

 Зам.-министър Йовев изтъкна, че GIS технологиите показват, улавят и анализират данните за местоположението, което помага за взимането на сложни решения. „Геопространствената информация е тази, която променя парадигмата на живота и е движеща сила на икономиката днес.

Верните и изчерпателни пространствени данни са ключът към успеха, а основата, на която стъпват, са подробните проучвания и точни измервания, каза той. „Добре функциониращият кадастър e един от основните компоненти на управлението в областта на градоустройството и развитието на инфраструктурата, защитата на поземлената собственост и др. Важен приоритет на МРРБ е финализирането на реформата в областта на кадастъра, чрез ускорено покритие на страната с кадастрална карта и събирането на кадастралната информация, защото само с пълни и качествени данни ще можем да осигуряваме качествени услуги и данни“, коментира той. Важна задача е след това към основния кадастър да се добавят нови информационни слоеве, описващи различни аспекти на използването и собствеността на земята, както и пространствата под и над нея, с географско, стопанско, устройствено и други значения, специализирани картографски и геодезически данни, данни и снимки от спътникови заснемания и др.

Същевременно кадастралните данни могат да се комбинират с географската информация, като се добавят такива и за пространствата (3D кадастър), времето (4D кадастър), инфраструктурата и др. Зам.-министър Йовев изтъкна и значението на GIS технологиите в създаването на „умни градове“.